„Pentru pacienţii cu COVID-19, prioritatea iniţială a fizioterapiei respiratorii este de a menţine căile respiratorii deschise şi neobstrucţionate de spută, pentru a permite un flux suficient de oxigen la nivelul plămânilor. Această protecţie este esenţială în încercarea de a preveni agravarea stării pacienţilor şi necesitatea de intubare”, a declarat Suzanne Murray, conducătoarea echipei de reabilitare din secţia de terapie intensivă de la Royal Free London NHS Foundation Trust. Pentru a furniza acest serviciu în funcţie de necesităţi, fizioterapeuţii respiratori sunt la apel 24/7 pentru tratamente de urgenţă.

Terapeuţii de reabilitare medicală au primit o pregătire extinsă de control al infecţiei pentru cazurile de COVID-19 şi îşi actualizează mereu cunoştinţele cu cele mai recente date ştiinţifice. „Datorită naturii activităţii noastre clinice, anticipăm că fizioterapia respiratorie şi reabilitarea funcţională vor juca un rol esenţial în a ajuta la combaterea acestei crize”, a adăugat doamna Murray.

Pentru pacienţii care rămân în stare critică şi imobilizaţi pentru o perioadă îndelungată, precum pacienţii din terapie intensivă, sunt necesare intervenţii suplimentare, alături de fizioterapia respiratorie. Sunt necesare exerciţii de întindere şi întărire pentru a preveni apariţia rigidităţii articulare sau a atrofiei musculare, ceea ce ar întârzia mult recuperarea şi externarea.

Pe măsură ce simptomele respiratorii ale pacientului se îmbunătăţesc şi aceştia nu mai necesită ventilaţie mecanică, reabilitarea funcţională creşte ritmul, beneficiind de contribuţiile întregii echipe de terapie multidisciplinară, care poate include terapeuţi ocupaţionali, fizioterapeuţi, terapeuţi de vorbire şi limbaj şi dieteticieni. Scopul este de a readuce pacienţii la nivelul lor anterior de funcţionare independentă. Acest proces însă poate dura săptămâni sau chiar luni. „Pentru mulţi dintre aceşti pacienţi, reabilitarea pentru a-şi recăpăta funcţia şi independenţa va continua după externare, cu sprijinul colaborativ al serviciilor de îngrijire socială şi de reabilitare”, a afirmat Murray.

În această perioadă provocatoare, starea de sănătate a personalului este o prioritate esenţială, pentru a-şi putea continua munca vitală tratând pacienţii. Personalul a pus în aplicare proceduri de prevenire şi control al infecţiilor pentru a se proteja pe ei şi pe familiile lor şi au fost sfătuiţi să raporteze şi să ia măsuri dacă nu se simt bine.

„Mulţi dintre colegii mei de echipă care tratează pacienţi cu COVID-19 stau departe de familiile lor pentru a-i proteja”, a adăugat doamna Murray. Echipele de terapie de reabilitare respectă strict protocoalele stabilite de autorităţile locale, guvernul britanic şi de OMS/Europa şi, desigur, se sprijină reciproc pentru a menţine moralul.

Sursa: OMS – Regiunea Europa, www.euro.who.int