„Dacă toţi cei care predau sau scriu despre medicină şi-ar dovedi spusele cu fapte, una peste alta mai puţine lucruri false se vor spune.”
De methodo medendi, Galenus din Pergam (129-216), probabil cel mai mare clinician al Antichităţii

(Newman TB et al. Childhood seizures after phototherapy. Pediatrics. 2018 Oct.)

Un studiu mai vechi asocia fototerapia pentru hiperbilirubinemie cu riscul ulterior de convulsii, dar avea ca punct slab faptul că nu discrimina în funcţie de nivelul seric al bilirubinei totale (BT). Pentru a explora această asociere, cercetătorii au studiat foile de observaţie a 500.000 de nou-născuţi la ≥35 de săptămâni de gestaţie, din reţeaua Kaiser Permanente din California de Nord, între 1995 şi 2001. Au fost excluşi sugarii care au avut convulsii în primele 60 de zile de viaţă. Criteriul de includere a fost diagnosticul de convulsie (una sau mai multe), care a necesitat tratament cu antiepileptice. Analiza a ţinut cont de nivelul BT.

În total, 7,6% din sugari au primit fototerapie (6,1% în spital, 1% la domiciliu şi 0,5% ambele), iar proporţia acestora a crescut de la 2,4% în 1995 la 15,9% în 2011. Perioada medie de urmărire a fost de 8,1 ani, iar prevalenţa convulsiilor a fost de 0,63%, dar a fost cu 22% mai mare la cei cu fototerapie faţă de cei fără fototerapie. Riscul suplimentar asociat cu fototerapia a fost prezent la băieţi (raportul riscului: 1,33), dar nu şi la fete (RR 1,07) şi a crescut în timp. Fototerapia nu s-a asociat semnificativ cu convulsiile febrile. 

Galenus dice:

Această descoperire are mai multe implicaţii practice. În primul rând, fototerapia administrată la domiciliul sugarului nu s-a asociat cu riscul ulterior de convulsii, pentru că, acasă, alăptatul la sân nu a fost perturbat de această procedură. Deci, când este cazul, ar trebui încurajată fototerapia la domiciliu. În al doilea rând, deşi durata şi intensitatea fototerapiei nu au fost disponibile, autorii au ţinut cont de nivelul BT (indicaţia de fototerapie după ghidul Academiei Americane de Pediatrie sau pur şi simplu ca să reducă rata reinternărilor). Rezultatele au fost neschimbate după această ajustare. Probabil că pediatrii ar trebui să nu recomande fototerapie la sugarii cu BT crescută, dar sub pragul din ghid şi cu test Coombs negativ. În schimb, ar trebui să urmărească mai atent sugarii. În plus, ar trebui ca fototerapia în spital să acorde prioritate alăptării la sân, care protejează împotriva epilepsiei.