Avem în faţă primul număr din anul 2024 al publicaţiei Obstetrica şi Ginecologia, revista oficială a Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, ajunsă la volumul 72. Desigur, este o reali­zare onorantă care a fost posibilă doar datorită susţinerii şi implicării dumneavoastră permanente, colegi colaboratori din toate colţurile ţării.

Numărul de faţă este dedicat interferenţelor dintre patologia endocrină şi cea ginecologică.

Hiperplazia adrenală congenitală este o provocare mai ales în cazul formei cu debut tardiv şi fenotip uşor, în special în situaţia în care se suprapune pe un tablou de sindrom de ovare micropolichistice. În aceste situaţii, testarea genetică este extrem de utilă diagnosticului, pe lângă testările hormonale clasice, respectiv testul lung la dexametazonă şi testul de stimulare la ACTH. Vorbind despre hiperplazia adrenală congenitală, cea mai frecventă formă este reprezentată de deficitul de 21-hidroxilază. Acesta poate fi asociat cu o tumoră adrenală şi cu amenoree secundară, tratamentul chirurgical împreună cu substituţia glucocorticoidă asigurând reluarea ritmicităţii menstrelor.

O altă patologie pe care trebuie să o avem în vedere în investigarea pacientelor cu menstruaţii neregulate este reprezentată de detectarea unei guşi multinodulare care necesită tratament chirurgical. Investigarea tiroidei poate fi importantă în situaţia existenţei unei tumori ovariene, în literatură fiind descrise asocieri genetice precum varianta patogenică DICER sau sindromul Cowden. În afara patologiei tiroidiene, prezenţa tumorilor neuroendocrine pituitare trebuie investigată de rutină la pacientele cu anomalii menstruale şi obligatoriu în cazul pacientelor cu valori anormale ale prolactinei.

Perioada pandemiei de COVID-19 a fost marcată, pe lângă patologia specifică, şi de o scădere a adresabilităţii pacientelor pentru toate tipurile de patologii, inclusiv patologia oncologică. Aceste întârzieri au condus de multe ori la prezentarea în stadii avansate de cancere ginecologice, în care resursele terapeutice sunt depăşite. Astăzi, trebuie să recuperăm aceste decalaje, să intensificăm programele de screening oncologic şi să motivăm pacientele să participe.

Endometrioza reprezintă o patologie care afectează un număr tot mai mare de femei, cu o  simptomatologie polimorfă şi care poate deveni invalidantă. Diagnosticul acesteia este dificil, metodele clinice şi imagistice nu sunt totdeauna fiabile, iar laparoscopia nu este indicată în toate cazurile. De aceea, identificarea unor markeri specifici sau asocierea unor markeri în scoruri de risc poate constitui un ajutor în managementul complex al acestor cazuri.

Tot în cadrul abordărilor moderne, minim invazive, în diagnostic, stadializare şi în planificarea tratamentului, este inclusă şi biopsierea ganglionului-santinelă în cancerul cervical. Articolul din numărul curent prezintă o actualizare a acestei metode.

Anul 2024 începe cu multiple provocări, dar şi cu numeroase oportunităţi de a progresa profesional, de a ne întâlni şi de a schimba experienţe.

Vă aştept cu drag la Cluj-Napoca, între 25 şi 27 aprilie 2024, la cea de-a doua ediţie a Congresului Naţional de Medicină Fetală şi Neonatală, un bun prilej pentru a analiza şi dezbate aspectele medicinei perinatale dintr-o perspectivă dublă, cea a obstetricianului şi cea a neonatologului.

 

Prof. dr. Daniel Mureşan