Dragi colegi,
După o primăvară plină de manifestări științifice, vă pregătim lectura de concediu - un nou număr al revistei ORL.ro. Am introdus în acest număr cazuri dificile, nu numai ca etiologie, ci și din punctul de vedere al complexității tratamentului adecvat, pentru a vă oferi noutăți din domeniul specialității noastre.
Ca specialitate chirurgicală, otorinolaringologia include chirurgi care trebuie să aibă îndemânare, inteligență tehnică și, nu în ultimul rând, să exerseze tehnica operatorie până când devine a lor. Cu atât mai mult când vorbim despre cazuri grele, oncologice, în care tratamentul nu se oprește odată cu ablația tumorii, ci presupune refacerea funcțională și estetică a pacientului. Chirurgul ORL oncolog nu este doar chirurgul care „scoate” tumoarea, ci este medicul care intră în viața altei persoane într-un moment dificil, nu numai pentru că pacientul este bolnav, ci și pentru că are, în același timp, speranțe, așteptări și griji.
Progresul tehnologic rapid obligă medicul să cunoască beneficiile și riscurile noilor metode de tratament. De asemenea, includerea noilor terapii în practica de zi cu zi este pasul următor studiului, care impune o luare în considerare minuțioasă. De aceea, timpul dedicat studiului trebuie considerat a fi cel puțin la fel de important ca timpul „productiv”, care contează din punctul de vedere al contractărilor.
Educația medicală continuă ne este indispensabilă, dacă dorim să fim MEDICII pacienților noștri. Talentul și flerul medical trebuie suplinite prin studiu, pentru a reuși cât mai des în tratarea celor bolnavi. În acest spirit, prin articolele cu care ne susțineți, încercăm să vă menținem ridicat interesul pentru revista ORL.ro.
Concediu plăcut!

Conf. dr. Mădălina Georgescu
Redactor-şef