În fiecare an, pe 11 februarie, este marcată Ziua Europeană a Numărului de Urgenţă 112 - număr unic pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la care sună cei care au nevoie de ajutorul agenţiilor specializate de intervenţie: Ambulanţă, Pompieri, SMURD, Poliţie, Jandarmerie. În România, acelaşi număr este apelat şi pentru Salvamont, arată îServiciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).


„De 20 de ani 112 este numărul unic pentru urgenţe din România, timp în care au fost preluate peste 300 de milioane de apeluri de către operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). Operaţionalizat în 2004, Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU) s-a dovedit o modalitate simplă, eficientă şi rapidă pentru alertarea serviciilor de urgenţă. Acum două decenii, 112 a înlocuit numerele 955, 961 şi 981 la care puteau fi apelate în mod individual agenţiile specializate de intervenţie, contribuind la gestionarea eficientă, coordonată şi colaborativă a situaţiilor de pericol din întreaga ţară şi la salvarea de vieţi”, se subliniază într-un comunicat al STS.

În anul 2023, operatorii STS ai Serviciului de urgenţă 112 au preluat 10.489.979 de apeluri, din care 53,82% au reprezentat urgenţe.

Potrivit unui comunicat al STS, şi în anul 2023 apelanţii abuzivi au îngreunat activitatea operatorilor şi au generat un trafic inutil în centrele de preluare a apelurilor 112.

„Un exemplu este cazul unui apelant din judeţul Argeş, care a sunat fără a avea o urgenţă de aproape 31.000 de ori în decursul unui an, folosind mai multe numere de telefon. Apelurile au presupus un timp de procesare de peste 500.000 de secunde, adică aproape 5 zile de convorbiri continue”, au precizat reprezentanţii STS.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale subliniază că este esenţial ca populaţia să conştientizeze că orice apel la 112 care nu este o urgenţă înseamnă secunde preţioase care se pierd în defavoarea tratării unor urgenţe reale, adică pentru a asigura imediat sprijinul pentru cei aflaţi în nevoie.

Un grad ridicat de utilizare corectă a serviciului de urgenţă, raportat la totalul apelurilor preluate la 112, se înregistrează în regiunea Bucureşti - Ilfov, a menţionat sursa citată.

Judeţul Gorj înregistrează cel mai ridicat procent de apeluri care nu reprezintă o urgenţă -  66,79% din totalul apelurilor primite - , fiind urmat de judeţul Covasna cu 63,40% şi de judeţul Argeş cu 59,50%.

Sursă foto: Facebook STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

 




 

Ginecologia (1)