Societatea Română de Pneumologie (SRP) trage un semnal de alarmă referitor la gravitatea Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC). Aceasta este o afecţiune ce afectează 8.3% din populaţia României cu vârsta peste 40 de ani, potrivit unui studiu realizat de SRP, în cursul acestui an.

BPOC este o afecţine care nu se poate vindeca şi care atacă bronhiile şi plămânii, afectează capacitatea respiratorie, care se reduce progresiv, iar în lipsa tratamentului, conduce la invaliditate şi moarte prematură.

Afecţiunea este, totuşi, prevenibilă şi poate fi ţinută sub control, cu condiţia să fie depistată. Din păcate, doar mai puţin de jumătate dintre persoanele afectate de BPOC sunt diagnosticate. Motivul este faptul că simptomele timpurii ale bolii sunt uşor de confundat cu efectele fumatului excesiv sau ale înaintării în vârstă.

BPOC afectează 8.3% din populaţia României cu vârsta peste 40 de ani, potrivit Studiului de prevalenţă a BPOC în România 2019, realizat de SRP. Prevalenţa estimată a crescut uşor faţă de 2012 (8.13% atunci), când a fost derulat precedentul studiu al SRP în acest sens.

Studiul, efectuat pe un eşantion de 8000 de persoane atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, a inclus două componente: screening, prin aplicarea unui chestionar individual, şi spirometrii (realizate unor persoane selectate în urma completării chestionarului).

Concluzii obţinute în urma studiului:

•        8.3% dintre românii cu vârsta peste 40 de ani suferă de BPOC

•        82% dintre românii incluşi în studiu au probleme respiratorii

•        71% dintre ei au făcut cel puţin o dată o spirometrie

•        3 din 20 de respondenţi care fac tratament pentru probleme respiratorii utilizează automedicaţia

•        Numai 2 din 5 pacienţi cu probleme respiratorii sunt văzuţi cu regularitate de un medic

SRP trage un nou semnal de alarmă, „Toţi împreună pentru a pune capăt poverii BPOC!” cu prilejul Zilei Mondiale a BPOC, marcate anul acesta pe plan internaţional în 20 noiembrie.

„8.3% dintre românii peste 40 de ani suferă de BPOC, o afecţiune care afectează tot mai mulţi oameni de la an la an şi care e responsabilă de peste 3 milioane de decese la nivel global. Un studiu arată că 89% din populaţie nu a auzit de această boală, iar 85% dintre fumători nu au auzit nici ei de BPOC, în condiţiile în care fumatul este principalul factor de risc pentru afecţiune! Acest aspect este extrem de îngrijorător – ca să poţi lupta împotriva unei boli atât de grave trebuie în primul rând să o cunoşti. BPOC nu are simptome specifice, iar rezultatul este că în multe cazuri pacienţii ajung să fie diagnosticaţi destul de târziu. Mai ales că deseori simptomele sunt puse pe seama fumatului sau a înaintării în vârstă. Este esenţial ca persoanele din profilul de risc, dacă observă semne care pot indica BPOC, să se prezinte la medic cât mai repede”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Cum recunoaştem BPOC?

BPOC este o boală care în lipsa diagnosticării şi instituirii unui tratament care să asigure controlul simptomelor, poate afecta, pe rând toate organele. Pacienţii cu BPOC pot prezenta şi numeroase alte afecţiuni asociate, precum: boli cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune arterială, osteoporoză sau depresie-anxietate.

Simptomele BPOC includ:

•        tuse cronică

•        producţie cronică de spută

•        şuierat

•        gâfâit

•        senzaţie de sufocare, apărută de regulă brusc, pe fondul unei oboseli accentuate

•        toleranţă la efort din ce în ce mai redusă

Expunerea la factori poluanţi, precum fum de tutun şi la alte particulele şi gaze toxice, poluante care pot fi inhalate, sunt principalii factori de risc pentru BPOC. Astfel, profilul persoanelor cu risc pentru BPOC este:

•        vârsta de peste 40 ani

•        fumători, foşti fumători

•        expunere îndelungată la alte tipuri de fum: pulberi, poluare, noxe

•        manifestări/simptome specifice BPOC: tuse cronică, producţie cronică de spută, tusea matinală a „fumătorului”, senzaţie de lipsă de aer.

Consultarea medicului este obligatorie în cazul în care sunt observate aceste semne. Diagnosticarea timpurie este fundamentală pentru a putea controla eficient boala şi a reduce impactul pe care îl are asupra calităţii vieţii şi asupra aspectelor sociale – BPOC ajunge să limiteze capacitatea de a lucra, de a desfăşura activităţile de zi cu zi.

Societatea Română de Pneumologie continuă şi în 2019 campania „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?”, ajunsă la ediţia a XI-a - o iniţiativă menită să sprijine depistarea precoce a BPOC şi creşterea informării cu privire la această afecţiune.

În cadrul campaniei, medicii pneumologi fac spirometrii gratuite, o investigaţie extrem de importantă pentru depistarea bolii, care poate salva vieţi.

Bucureştenii, sau oricine se află în trecere prin Capitală, sunt aşteptaţi sâmbătă, 23, şi duminică, 24 noiembrie, între orele 09.00 şi 17.00, în Piaţa Unirii – în faţa magazinului Unirea (la colţul dinspre Bulevardul Unirii), pentru a beneficia de o spirometrie gratuită. Testul este neinvaziv şi durează aproximativ două minute.

Peste 300 de milioane de oameni suferă de BPOC la nivel mondial, iar peste 3 milioane de vieţi pierdute anual sunt atribuite BPOC – a treia cauză de mortalitate, la nivel global şi singura care este în creştere.