Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a participat în perioada 3-5 aprilie la Forumul Global la nivel înalt în domeniul Resurselor Umane în Domeniul Sănătăţii, desfăşurat la sediul OMS din Geneva.


Forumul reprezintă o continuare a eforturilor comunităţii internaţionale de rezolvare a asigurării resurselor umane în sănătate, declaraţia comună semnată la Bucureşti de 50 de state membre ale OMS Europa fiind un jalon important pentru atingerea acestui obiectiv, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

„Adoptarea de către România în anul 2022 a primei Strategii Multianuale pentru Dezvoltarea Resurselor Umane pentru Sănătate şi în 2023 a Planurilor Sectoriale de Acţiune pentru Dezvoltarea Forţei de Muncă în Sănătate 2023-2030 cu asistenţă tehnică din partea OMS a fost apreciată de participanţi ca un model în regiune”, se subliniază în postare.

Ministrul Sănătăţii a participat la panelul de nivel înalt al sesiunii „Educaţie şi ocuparea forţei de muncă în domeniul sănătăţii”, alături de reprezentanţi din SUA, India, Brazilia, Niger, Zimbabwe în cadrul căruia au avut loc discuţii cu privire la mecanismele de corelare a educaţiei din domeniul sănătăţii cu evoluţiile din piaţa muncii şi cu nevoile curente ale pacienţilor. De asemenea, a fost dezbătut modul prin care diferitele sectoare trebuie să colaboreze pentru a educa, integra în piaţa muncii şi menţine o forţă de muncă sustenabilă în domeniul sănătăţii. România este una dintre ţările care a preluat iniţiativa rezolvării acestei probleme la nivel european, se mai arată.

Principiile Declaraţiei de la Bucureşti pentru Resursa Umană în Sănătate, document internaţional de referinţă în acest domeniu, vor fi puse în practică de statele membre ale Regiunii OMS Europa după adoptarea rezoluţiei destinată acestui domeniu, în luna octombrie în Kazahstan.





ORL