De-a lungul celor 75 de ani de existenţă a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti (IOB), specialiştii au salvat probabil zeci de mii sau sute de mii de vieţi, a declarat joi, 23 mai, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.


Ministrul Sănătăţii a participat la deschiderea oficială a Conferinţei Naţionale „Zilele Medicale şi Ştiinţifice ale IOB”, care se desfăşoară în perioada 23-25 mai. Având ca temă „Expertiză în oncologie”, manifestarea din acest an marchează două evenimente importante: aniversarea a 75 de ani de existenţă a Institutului şi debutul Săptămânii Europene de Luptă Împotriva Cancerului (25-31 mai 2024).

participanti-conf1

„Cred că acesta e un moment important. Sigur, totdeauna astfel de aniversări ne aduc în atenţie două lucruri: o problematică cum este cea oncologică, care este extrem de importantă şi, dacă vreţi, ne generează foarte multă - pe de o parte - dezbatere în spaţiul public, iar pe de altă parte şi nevoia găsirii unor soluţii, inclusiv de finanţare a activităţilor care să permită un mai bun acces la diagnostic şi tratament pentru pacienţii oncologici. În al doilea rând, aduc în atenţie existenţa unei instituţii importante: Institutul Oncologic din Bucureşti. 75 de ani nu sunt puţini pentru o instituţie specializată în tratamentul pacienţilor oncologici, care de-a lungul timpului nu numai că a oferit asistenţă medicală, dar a şi dat medicinii româneşti foarte, foarte mulţi specialişti, profesori cunoscuţi, care şi-au dedicat viaţa pacienţilor lor şi care au salvat probabil zeci de mii sau sute de mii de vieţi, dar nimeni nu a făcut o astfel de statistică, însă cred că acest lucru este extrem de important şi trebuie să-l apreciem ca atare”, a afirmat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

La rândul său, dr. Călin Popovici, cercetător ştiinţific gradul III şi manager al IOB, a precizat că evenimentul ştiinţific are menirea de a-i face pe specialiştii care lucrează în cadrul institutului „mai buni în alinarea suferinţelor pacienţilor care li se adresează”.

manager-iob1

„Este o onoare şi un privilegiu totodată să vă întâmpin la evenimentul de celebrare a 75 de ani de existenţă a Institutului Oncologic Bucureşti prof. dr. Alexandru Trestioreanu, unul dintre cele mai prestigioase aşezăminte de îngrijire a pacienţilor cu cancer, dar şi de formare a noilor generaţii de medici de cercetare medicală. Celebrăm munca noastră de prevenţie, diagnostic şi tratament al persoanelor cu cancer aşa cum ştim mai bine, printr-un amplu eveniment ştiinţific menit să ne facă mai buni în alinarea suferinţelor pacienţilor care ni se adresează”, a spus managerul IOB.

În discursul său, acesta a pus accentul pe importanţa prevenţiei în lupta împotriva cancerului.

„Sperăm că prin acţiunile noastre să transmitem un mesaj de încredere şi să promovăm cât mai mult prevenţia împotriva acestei boli încă dificil de tratat. Profit de această ocazie pentru a sublinia permanenta susţinere a Ministerului Sănătăţii în desfăşurarea investiţiilor şi programelor din institut, menite să contribuie la creşterea calităţii serviciilor medicale acordate pacienţilor oncologici...Nu în ultimul rând, doresc să aduc mulţumiri colegilor mei, întregului personal care îşi desfăşoară activitatea în institut. Aceasta este celebrarea activităţii dumneavoastră!”, a subliniat managerul IOB.

Conferinţa Naţională zilele Medicale şi Ştiinţifice ale IOB se desfăşoară în format fizic, în sălile Amfiteatru şi Bibliotecă din cadrul institutului.

Organizator al evenimentului este Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti, co-organizator fiind MedicHub Media. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti şi Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România sunt partenerii ştiinţifici.

La eveniment sunt aşteptaţi peste 600 de participanţi, care vor împărtăşi cunoştinţele lor în domeniu. În acelaşi timp, va avea loc un schimb de idei într-un cadru interactiv.

Prin participarea la conferinţă, medicii şi asistenţii medicali vor beneficia de informaţii ştiinţifice noi din domeniu, care vor fi completate de tehnologii terapeutice moderne şi de dialogul cu lectorii prezenţi.

panorama -ma

Temele sesiunilor ştiinţifice sunt următoarele:

  • Tumori pulmonare
  • Tumori cutanate
  • Tumori urogenitale
  • Farmacie
  • Tumori mamare
  • Tumori digestive
  • Pediatrie
  • Sesiunea asistenţi medicali
  • Tumori gineco-oncologice
  • Sarcom
  • Îngrijiri paliative
  • Tumori cu diferite localizări – Varia

Preşedinţi ai Comitetului Ştiinţific sunt prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, prof. asoc. abil. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, cs III dr. Călin Popovici – manager IOB, dr. Daniela Zob – director medical.

Preşedinţi ai Comitetului de Organizare sunt cs III dr. Călin Popovici – manager IOB şi dr. Daniela Zob – director medical.

Evenimentul este creditat EMC pentru medici şi asistenţi medicali.

Text şi foto: Magdalena Tănăsescu

 

 



Oncolog