Blocul Naţional Sindical (BNS), alături de afiliatul său, Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că începând de joi, 2 noiembrie, angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti intră în protest generalizat, pe perioadă nedeterminată.


„Această decizie survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog şi de aşteptare, am constatat că pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majoare pe care aceştia le au, nu se găsesc soluţii. Însă sunt găsite soluţii satifăcătoare şi imediate pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariaţi”, se arată într-un comunicat al BNS.

BNS, FSCAS şi conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituţie, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecţiilor salariale, în condiţiile în care salariaţii din aceste instituţii nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent, se mai subliniază. Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi, pentru a putea să asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi.

„Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii”, se continuă în comunicat.

În ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaţilor (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente.

„În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluţii prin ordonanţe de urgenţă pentru alte categorii de salariaţi din sănătate, cu excepţia noastră”, se precizează.

Odată cu anunţul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen pe care sindicaliştii îl consideră „extrem de periculos”: peste 100 de salariaţi din CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene au migrat către alţi ordonatori de credite din sistemul public.

Acest fenomen aduce grave atingeri funcţionării CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judetene privind relaţia cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate, punând în pericol:

  • decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii);
  • asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare din Programele Naţionale de Sănătate pentru pacienţii cu boli cronice;
  • creşterea exponenţială a perioadelor de procesare şi decontare a concediilor medicale;
  • scăderea capacităţii de interacţiune cu populaţia beneficiară de servicii publice de sănătate.

„În ciuda eforturilor comune pe care le-am facut pe partea sindicală, împreună cu preşedintele CNAS şi conducerea executivă a acesteia (…) ne vedem nevoiţi să apelăm la această soluţie disperată: protest generalizat pe perioadă nedeterminată!”, se subliniază în comunicat.

Aşadar, de joi, 2 noiembrie, activitatea de relaţii cu publicul va fi perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) şi, nu în ultimul rând, a programelor naţionale de sănătate, se mai arată.






Ginecologia (1)