Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă asupra posibilităţii creşterii numărului infecţiilor respiratorii şi al cazurilor de gripă în contextul unei posibile reluări a desfăşurării cursurilor în unităţile şcolare, expunând copiii şi adolescenţii.


„Imunizarea antigripală rămâne chiar şi în această perioadă extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal şi SARS-CoV-2) şi pentru a evita posibile complicaţii determinate de virusul gripal în rândul copiilor şi al comunităţii. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor şi adolescenţilor, având în vedere că vaccinarea este cea  mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, a declarat dr. Dina Mergeani, medic primar Medicină de Familie, preşedintele SNMF. 

Vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate până la acest moment la nivel european nu se adresează copiilor sub vârsta de 16 ani. Astfel, aceştia sunt o categorie vulnerabilă, o categorie de risc, fiind expuşi la pericolul de infectare cu două virusuri diferite – cel gripal şi SARS-CoV-2.

„Ţinând cont de contextul în care ne aflăm, cel al pandemiei COVID-19, care ne solicită tuturor respectarea anumitor reguli de distanţare socială şi de faptul că de mai bine de jumătate de an cursurile au loc în mediul online, automat copiii au petrecut mai mult timp în case, fapt ce a dus la un număr mai mic de infecţii respiratorii şi de gripă. În contextul în care, cel puţin pentru moment, copiii nu vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19, şi, în acelaşi timp, de faptul că ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, vaccinarea antigripală a acestora reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri. Prin vaccinarea acestora putem reduce substanţial riscul de îmbolnăvire şi de apariţie a complicaţiilor cauzate de virusul gripal, care pot necesita spitalizare, precum şi transmiterea virusurilor în comunitate care uneori duc chiar la deces. În timp ce protejăm copiii, reducem semnificativ şi transmiterea virusului gripal în comunitate”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, medic primar Medicină de Familie, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF. 

Pe această cale, SNMF doreşte să reamintească părinţilor faptul că au la dispoziţie vaccinuri tetravalente cu administrare intramusculară şi intranazală, disponibile în farmacii, dar şi vaccinuri distribuite prin program naţional de vaccinare care pot fi  administrate.

SNMF încurajează părinţii să se informeze despre vaccinarea antigripală şi despre beneficiile acesteia, să ia legătura cu medicul de familie, astfel încât să poată lua o decizie informată cu privire la rolul important pe care îl are vaccinarea antigripală în acest context, se arată în comunicatul de presă transmis de Societate.

Medic