Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut un apel către medicii de familie, ca să participe la efortul pe care personalul din sistemul sanitar îl face în contextul pandemiei de COVID-19, precizând că suma alocată în 2022 pentru acest domeniu va creşte cu 22%.


„Fac un apel din nou către medicii de familie, către organizaţiile profesionale ale medicilor de familie, către Colegiul Medicilor din România, să încerce să înţeleagă că este vorba despre o responsabilitate profesională şi de un parteneriat în folosul populaţiei”, a spus ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres, cu ocazia inaugurării centrului de evaluare COVID-19 de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

În momentul de faţă, sunt încheiate circa 3.800 de contracte de testare cu cabinetele medicilor de familie, a reamintit ministrul.

„Cred că, dacă ajungem ca fiecare cabinet să testeze în fiecare zi măcar zece persoane care sunt simptomatice sau care au fost contacţi apropiaţi ai persoanelor infectate, ar fi un foarte mare câştig. Până în momentul de faţă, media este mult mai mică - sunt două teste care se efectuează în medie la cabinetele medicilor de familie. Aşa cum am promis, i-am ajutat împreună cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. (...) Aşteptăm ca şi dânşii să participe la acest efort pe care personalul medical îl face în folosul cetăţenilor”, a spus Alexandru Rafila.

Centrele ambulatorii de evaluare vor funcţiona mult mai bine dacă medicii de familie ar putea să diagnosticheze pacienţii şi ulterior să îi trimită pentru tratament pe cei care au mai mulţi factori de risc, scopul fiind de a reduce presiunea pe spitale şi tratarea cât mai eficientă a bolii, a mai precizat ministrul.

 

Medic