Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România a salutat decizia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi a Ministerului Sănătăţii (MS) de a asigura accesul crescut al pacienţilor la medicamentele biologice, prin facilitarea accesului la medicamente biosimilare.


Potrivit unui comunicat preluat de Agerpres, economiile de cost generate de medicamentele biosimilare pe perioada 2023-2027, pentru moleculele care îşi pierd exclusivitatea, este de 105 milioane euro, 60% din această sumă fiind reprezentată de aria terapeutică oncologie.

APMGR afirmă că medicamentele biosimilare au o mare însemnătate strategică pentru guverne, în primul rând pentru că favorizează un acces mai mare al pacienţilor la medicamente, precum şi pentru că generează economii de cost, cu care CNAS va putea compensa mai multe medicamente noi.

„Sustenabilitatea sistemului de sănătate este o provocare pentru multe guverne europene, inclusiv al României. Îmbătrânirea populaţiei, creşterea incidenţei bolilor cronice, creşterea poverii acestor boli, costul ridicat al noilor medicamente pun presiune pe bugetele de sănătate din întreaga Europă. Salutăm iniţiativa CNAS şi MS, care prin măsura propusă în Contractul Cadru art. 159 alin. 1-3, conştientizează că România trebuie să profite de această oportunitate pe care medicamentele biosimilare o oferă. Prin această măsură, CNAS solicită atingerea unei cote de 50% medicamente biosimilare din prescrierile pe o anumită moleculă, model care se regăseşte în multe ţări membre UE, ce a generat un acces crescut al pacienţilor la terapii valoroase şi economii de cost”, se precizează în comunicat.

 



Farmacist