Proiectul iniţiat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) în ianuarie 2016 a ajuns la final. Campania „Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate” a avut ca rezultat un comitet al părinţilor şi medicilor de familie, denumit „Părinţi responsabili, părinţi implicaţi”, şi platforma digitală de informare vaccinare.online, menită să răspundă întrebărilor legate de vaccinare şi profilaxie.

„Din experienţa noastră, motivul principal al refuzului vaccinării de către părinţi este lipsa informării corecte şi lipsa comunicării cu medicii implicaţi în procesul de vaccinare. Pornind de la această constatare, în cadrul acestui proiect am avut ca obiectiv principal demararea unei campanii de informare-conştientizare a utilităţii, necesităţii şi importanţei vaccinării copiilor”, se arată în comunicatul de presă remis de CMMB.

Pe perioada desfăşurării proiectului s-au organizat două conferinţe la care au participat medici de familie, infecţionişti, epidemiologi, părinţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor locale. De asemenea, s-au editat şi tipărit documente destinate informării părinţilor şi medicilor de familie, care au fost distribuite în cabinetele medicilor de familie din AREMPF, iar mai nou în maternităţile şi spitalele de pediatrie aflate în coordonarea ASSMB. Au fost incluse în publicul-ţintă şi asociaţiile de părinţi din şcoli şi grădiniţe cu sprijinul Primăriei Capitalei.

„Proiectul a beneficiat de susţinerea CMMB prin specialişti de marcă, domnul profesor Emanoil Ceauşu, cu o experienţă binecunoscută în domeniul patologiei infecţioase, precum şi de către Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), prin doamna doctor Valeria Herdea şi doamna doctor Raluca Ghionaru. (...) Societatea Română de Microbiologie, reprezentată de domnul profesor Alexandru Rafila, ne-a oferit de asemenea consiliere extrem de importantă în domeniul vaccinologiei, completând cercul experţilor în vaccinare”, declară reprezentanţii CMMB.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului de Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Reprezentanţii CMMB consideră această campanie un proiect-pilot şi declară că doresc să continue acţiunile de informare şi pe viitor.

 

Sursa: Comunicate Medicale