Un nou studiu arată că incidenţa cardiomiopatiei de stres, cunoscută şi ca sindromul Takotsubo, este mai crescută în timpul crizei de COVID-19 comparativ cu perioada anterioară, potrivit Medscape.


„Este  vorba despre grijile pe care şi le fac pacienţii în legătură cu noul virus pentru care nu există niciun tratament. Acest agent patogen invizibil provoacă acum un stres care duce la o slăbire a inimii, imitând un atac de cord”, explică Guy L. Mintz, medic  la Spitalul Universitar North Shore din  New York, citat de Medscape.

Studiul a fost făcut pe pacienţi care nu au avut COVID-19, dar medicii au observat că semnele de cardiomiopatie au fost declanşate de stresori asociaţi pandemiei.

„Clinicienii trebuie să fie conştienţi de această asociere şi să o recunoască la începutul prezentării clinice. Există, de asemenea, un preţ cardiac pentru a plăti distanţarea socială, izolarea şi stresul economic", a mai spus Mintz.

Medicii au avut sub observaţie 258 de pacienţi care s-au prezentat cu cardiomiopatie la două spitale din nord-estul Ohio, în timpul a două luni de pandemie. Specialiştii i-au comparat cu 1.656 de astfel de pacienţi care s-au prezentat în patru perioade anterioare perioadei de două luni luate în considerare, din 2018 până în 2020. Cele două grupuri au fost alcătuite în majortate de bărbaţi de vârste similare.

Astfel, 20 din cei 250 de pacienţi din perioada COVID-19 (7,75%) au fost diagnosticaţi cu cardiomiopatie de stres prin criterii interTAK, comparativ cu cinci până la 12 pacienţi (1,5% - 1,8%) din diferitele perioade prepandemice luate în considerare. De asemenea, pacienţii cu cardiomiopatie de stres în timpul pandemiei au stat mai mult în spital decât ceilalţi.