Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a revizuit recomandările privind vaccinarea anti-COVID-19, pentru ca acestea să fie adaptate la noua fază a pandemiei. OMS sugerează că adolescenţii şi copiii sănătoşi ar putea să nu mai aibă nevoie de o doză suplimentară, însă vârstnicii şi persoanele din grupele de risc ar trebui să primească un rapel la 6-12 luni după cea mai recentă vaccinare.


Reprezentanţii OMS afirmă că obiectivul este acela de a concentra eforturile de vaccinare asupra persoanelor care prezintă cele mai mari riscuri de a dezvolta forme grave de COVID-19, informează Reuters şi Agerpres.

OMS a definit populaţiile de mare risc ca fiind persoanele vârstnice şi tinerii care prezintă comorbidităţi. Pentru acest grup, agenţia recomandă o doză suplimentară la şase sau la 12 luni după primirea ultimului vaccin, în funcţie de factori precum vârsta şi afecţiunile care afectează imunitatea.

În schimb, copiii şi adolescenţii sănătoşi reprezintă „o prioritate scăzută” pentru vaccinarea anti-COVID-19. OMS a adăugat că vaccinurile anti-COVID-19 şi dozele lor booster sunt sigure pentru toate grupele de vârstă, însă noile recomandări au luat în considerare alţi factori, precum raportul costuri-beneficii.

Recomandările OMS au fost publicate în contextul în care ţările lumii utilizează abordări diferite în privinţa vaccinării.




ORL