Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat Hotărârea privind propunerea prelungirii stării de alertă şi a măsurilor ce se impun a fi aplicate pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei. S-a propus obligativitatea purtării măştilor de protecţie doar de tip medical sau FFP2.


Conform Hotărârii, se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 8 ianuarie. Se mai propune „menţinerea obligativităţii purtării a măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise”.

Sunt exceptate de la această măsură următoarele categorii:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure în birou;
  • prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public;
  • persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.

Se mai propune menţinerea posibilităţii izolării şi carantinării persoanelor care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat, în condiţiile stabilite prin Hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sau Ordin al ministrului Sănătăţii.

 

Farmacist