De astăzi, 22 noiembrie, Austria intră într-un lockdown de trei săptămâni. Măsura a fost luată de guvern pentru a limita răspândirea coronavirusului, în contextul creşterii masive a numărului de infectări.


Cetăţenii, vaccinaţi sau nu, îşi vor putea părăsi locuinţele doar pentru a merge la locul de muncă, pentru cumpărarea bunurilor de strictă necesitate şi pentru a face activităţi sportive în spaţii deschise, relatează agenţia dpa, preluată de Agerpres. Majoritatea restaurantelor pot vinde produse doar pentru consum acasă, iar evenimentele culturale şi cele sportive de amploare se vor desfăşura fără spectatori.

Totuşi, şcolile sunt deschise: părinţii vor opta fie pentru a-şi trimite copiii la cursuri, fie pentru lecţii online.

Circa 14.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost consemnate în Austria sâmbătă, 20 noiembrie, arată autorităţile vieneze. Incidenţa la şapte zile a atins 1.085 de noi cazuri la 100.000 de persoane. În secţiile de terapie intensivă sunt internaţi în prezent 528 de pacienţi COVID-19, valoarea record a acestui indicator, 611, înregistrându-se în timpul celui de-al treilea val al pandemiei.

Carantina se va încheia pe 13 decembrie – dar, în cazul persoanelor nevaccinate, nu este prevăzut un termen.

Până în prezent, două treimi dintre austrieci sunt vaccinaţi anti-COVID cu schemă completă.

Austria va fi şi prima ţară din Uniunea Europeană care va introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, începând cu februarie 2022. Anunţul noilor măsuri a dus la proteste, 40.000 de oameni ieşind sâmbătă în centrul Vienei pentru a-şi exprima nemulţumirea.

 

ORL