Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED îşi exprimă îngrijorarea cu privire la situaţia actuală a plăţilor pentru serviciile medicale prestate de furnizori. În acest moment, plăţile parţiale nu depăşesc 70% din valoarea facturilor emise pentru serviciile efectuate în luna octombrie.


Furnizorii din segmentul privat joacă un rol esenţial în asigurarea accesului pacienţilor la servicii medicale de calitate, efectuate la timp, se arată într-un comunicat. Problema plăţilor parţiale şi întârziate pune în pericol capacitatea de a furniza aceste servicii şi de a răspunde nevoilor pacienţilor.

Furnizorii de servicii medicale private se pot vedea nevoiţi să limiteze sau chiar să întrerupă serviciile decontate de stat, în viitorul apropiat, din cauza lipsei de resurse financiare. Acest lucru ar putea avea un impact devastator asupra accesului la îngrijiri medicale pentru mulţi pacienţi, la nivel naţional, se mai subliniază.

PALMED solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să abordeze această problemă într-un mod transparent şi să efectueze, în întregime, plăţile restante pentru luna octombrie.

„Suntem deschişi să colaborăm atât cu CNAS, cât şi cu alte instituţii cu rol în acest proces, pentru a identifica soluţii viabile şi sustenabile. Facem apel către Guvernul României şi către CNAS să ofere un cadru de predictibilitate pentru plata serviciilor care au fost şi continuă să fie efectuate în luna noiembrie, dar şi cu privire la cele care ar urma să fie realizate în ultima lună din acest an”, se arată.





Farmacist