Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului (14 noiembrie), Forumul Român de Diabet lansează o provocare. Diabetul zaharat tip 2 este o condiţie medicală mai gravă decât îţi imaginezi, dar care poate fi prevenită. Intră acum pe www.nutejoci.ro şi fă-ţi testul de risc. Află azi cum iţi poţi schimba viaţa, înainte ca diabetul să o facă. Până nu e prea târziu. Cu diabetul nu te joci!


Potrivit Forumului Român de Diabet, în România nu se vorbeşte suficient despre diabetul zaharat: 1 din 11 persoane suferă de această boală, iar speranţa lor de viaţă este cu 8,5 ani mai mică faţă de restul populaţiei. Numărul estimat al celor care au diabet este de peste 1.700.000, iar cei mai mulţi ajung pentru prima dată la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicaţii deja instalate. Datele mai arată că 1 din 2 români cu diabet zaharat este spitalizat din cauza complicaţiilor, de multe ori acestea fiind foarte grave şi ireversibile: risc de orbire, complicaţii cardiovasculare, renale, amputări la nivelul membrelor inferioare etc.

Mai mult, diabetul zaharat tip 2 provoacă peste 50% dintre amputările de la nivelul membrelor inferioare, iar 40% dintre persoanele cu această suferinţă ajung să aibă probleme cu vederea.

La nivel de percepţie, deşi are un potenţial fatal şi duce la apariţia a numeroase comorbidităţi, diabetul zaharat se află doar la jumătatea listei bolilor pe care românii le consideră grave.

Prin rmare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii plasează persoanele cu diabet zaharat în prima categorie de risc în contextul pandemiei SARS-COV-2: 30% dintre persoanele decedate în urma COVID-19 sufereau şi de această condiţie medicală.

În acest context, care riscă să devină din ce în ce mai complicat, Forumul Român de Diabet a lansat campania „Cu diabetul nu te joci!”, care urmăreşte să crească nivelul de conştientizare a diabetului zaharat tip 2 şi a gravităţii consecinţelor sale, astfel încât românii să fie mult mai atenţi la schimbări ale stilului de viaţă pe care le pot face pentru a preveni instalarea bolii. De-a lungul acestui an, obiectivul principal al Forumului Român de Diabet a fost să se asigure că acest mesaj ajunge la cât mai mulţi români. 

Campania scoate în evidenţă cauzele care pot provoca diabetul zaharat tip 2 şi felul dramatic în care această boală ne poate afecta viaţa.

Gândită ca un avertisment, campania urmăreşte, prin accente emoţionale, uneori fruste şi fără menajamente, să conducă oamenii către website-ul campaniei - www.nutejoci.ro - pentru a-şi face testul de risc. Website-ul oferă, de asemenea, informaţii despre diabet şi noţiuni de prevenţie într-un limbaj accesibil.

Campania Cu diabetul nu te joci se derulează în social media (Facebook şi Instagram) şi se adresează populaţiei active urbane, cu vârste cuprinse între 25 – 45 de ani, încurajând populaţia să adopte schimbări în bine ale stilului de viaţă.

După trei luni de campanie, mesajul a ajuns la peste 1.700.000 de persoane şi peste 8.000 de persoane au accesat site-ul campaniei - nutejoci.ro - dintre care 3.500 şi-au făcut testul de risc.

Forumul Român de Diabet este o platformă de colaborare care reuneşte asociaţii de pacienţi, autorităţi din mai multe domenii, societăţi medicale şi reprezentanţi ai producătorilor de medicamente. Iniţiativa se alătură celei similare create la nivelul Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice şi Forumului European al Diabetului.