Pandemia va trece, dar alergiile rămân! Alergologii din România, dar şi din întreaga lume atrag atenţia asupra diferenţelor şi asemănărilor dintre simptomele COVID-19 şi ale alergiilor respiratorii, mai ales acum, în perioada în care pacienţii alergici sunt extrem de simptomatici.


„Alergie în Pandemie” este campania pe care Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) a demarat-o pentru a informa corect asupra simptomelor caracteristice alergiilor respiratorii din această perioadă.

„În contextul pandemiei cu SARS-CoV2, problemele pacienţilor alergici se complică! Un strănut care primea un politicos «Sănătate!» atrage imediat atenţia celor din jur; tusea care îl poate însoţi declanşează panica… Dacă are noul coronavirus? Dacă sunt în pericol? Este o situaţie pe cât de des întâlnită, pe atât de normală, pentru că tensiunea creată de frică şi neînţelegerea simptomelor duce la această stare de lucruri”, a declarat conf. Dr. dr. Roxana Bumbăcea, preşedintele SRAIC.

World Allergy Organization (WAO) consideră săptămâna 28 iunie – 4 iulie 2020 ca fiind Săptămâna Mondială a Alergiei. Tema din acest an este una de actualitate: îngrijirea alergiilor nu trebuie să înceteze din cauza COVID-19.

Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) a decis să informeze corect publicul larg asupra simptomelor şi semnelor alergiilor, punând accentul asupra simptomelor care fac diferenţa între alergie şi COVID-19.


Au numitori comuni, dar şi elemente de diferenţiere

În ceea ce priveşte cele două afecţiuni, specialiştii atrag atenţia că există simptome comune, dar şi simptome care le diferenţiază, iar cunoaşterea acestora este esenţială atât pentru persoanele alergice, cât şi pentru populaţia generală.

Există o temere în ambele tabere: în timp ce persoana alergică se teme să lase simptomele să se manifeste pentru a nu fi blamată, ceilalţi se tem de contagiozitate. Până într-un punct, cele două, alergia şi COVID-19, se aseamănă: tusea, secreţiile nazale şi durerile de cap pot apărea în ambele situaţii. Însă febra peste 38 de grade Celsius, durerile musculare, pierderea mirosului, alterarea stării generale, oboseala sunt simptome care mai probabil aparţin COVID-19.

Şef de lucrări Dr. Camelia Berghea, medic primar Alergologie şi Imunologie Clinică, vicepreşedinte SRAIC, explică: „În timpul sezoanelor de polen (polen de graminee – primăvară-vară timpurie, polen de Ambrozia – vară-toamnă), pacienţii alergici suferă de simptome supărătoare, cum sunt: strănut repetitiv, secreţii nazale, blocaj nazal, mâncărimi ale nasului şi ochilor, lăcrimare. Deşi de multe ori simptomele sunt confundate cu răceli şi poate că unele manifestări sunt comune cu cele ale COVID-19, există şi diferenţe: strănutul este mai degrabă o caracteristică a alergiilor decât a bolii COVID-19, febra şi pierderea mirosului sunt semnale clare că cel mai probabil nu este vorba de alergie.

Sub tratamentul simptomatic recomandat de medicul specialist, simptomele rinitei alergice pot să fie ţinute sub control şi nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte efectele adverse sau interacţiunile nedorite ale claselor de medicamente administrate pentru rinită în cazul în care pacientul alergic se îmbolnăveşte de COVID-19”.


Alergiile pot debuta oricând şi pot afecta pe oricine

Conf. Dr. Corina Bocşan, medic primar Alergologie şi Imunologie Clinică, coordonator grupuri de lucru SRAIC, explică: „Alergia la polen poate îmbrăca diferite aspecte, poate asocia diferite manifestări. Acum, suntem în plină vară, cu polen de graminee în jurul nostru şi ne pregătim de «marea confruntare» cu polenul de ambrozie, care se găseşte în concentraţii mari la sfârşitul verii spre toamnă. Aşadar, dacă strănutăm, dacă ne mănâncă ochii şi nasul, dacă avem probleme de respiraţie mai ales când ieşim la plimbare în parc, la fotbal cu prietenii, nu înseamnă că ne-am întâlnit cu virusul. Poate fi o alergie! Şi nu trebuie neglijată o alergie la polen, pentru că simptomele de rinită pot evolua spre astm în aproximativ 30% din cazuri”.


Astmul şi rinita alergică merg mână-n mână

Prof. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, vicepreşedinte SRAIC, declară: „Astmul şi rinita alergică sunt două afecţiuni asupra cărora factorii de mediu în interacţiune cu factorii genetici au un impact major, atât în etiopatogenia bolii, cât şi ca triggeri ai exacerbărilor. Odată cu suprapunerea sezonului alergiilor de primăvară cu sezonul gripal şi răspândirea altor virusuri, aşa cum este SARS-CoV2, poate fi dificil să se stabilească dacă simptomele respiratorii sunt tipice pentru expunerea alergenică din această perioadă a anului sau semnele unei afecţiuni mai severe. Cunoaşterea diferenţei dintre simptomele alergice şi cele ale unei infecţii virale este esenţială atât pentru medici cât şi pentru pacienţii alergici”.


Persoanele cu alergie se pot simţi stigmatizate din cauza confuziilor create de simptome

Psihologul şi psihoterapeutul Oana Calnegru explică: „Un lucru e cert – pandemia cu SARS-CoV2 va trece, precum şi inflamarea emoţională pe care o generează în cei mai mulţi dintre noi; însă alergiile sezoniere vor reveni an de an, iar tusea şi strănutul îşi vor mai face simţită prezenţa în continuare. Încrederea, reglarea emoţională, cunoaşterea şi compasiunea sunt atribute pe care fiecare dintre noi este bine să le integreze în relaţia cu sine şi cu cei din jur”.

Mai multe informaţii şi sfaturi ale specialiştilor sunt disponibile pe site-ul dedicat campaniei „Alergie în pandemie”: www.alergieinpandemie.sraic.eu