Dr. Cristina Romanescu este medic primar Obstetrică-Ginecologie, care a ales să lucreze în preajma femeilor, monitorizând toate etapele din viaţa acestora, de la debutul vieţii sexuale, la momentul obţinerii unei sarcinii şi până la perioada de menopauză/postmenopauză. Dinamica patologiei ginecologice, precum şi fluctuaţiile fertilităţii sunt doar câteva dintre temele de studiu ale dr. Cristinei Romanescu.


De ce aţi ales această specialitate? Ce vă place la ginecologie?

Dr. Cristina Romanescu: În momentul în care am terminat facultatea şi am dat examenul de rezidenţiat, mi-a fost clar că vreau să fac această specialitate – Obstetrică-Ginecologie. Mi se pare că este una dintre cele mai feminine laturi ale medicinei. Întotdeauna am avut sentimentul că o femeie, o viitoare mămică, în toată evoluţia ei, de la pubertate şi până în momentul în care intră la menopauză, este cel mai bine înţeleasă, ascultată şi cred că interacţionează cel mai natural cu o femeie ginecolog. Aşadar, am simţit că este menirea mea această specializare şi nu mă pot imagina făcând altceva.


Cât de greu a fost parcursul?

Dr. Cristina Romanescu: Foarte greu. Este o specializare care durează, în care experienţa se acumulează în timp, este un rezidenţiat de cinci ani. Aş spune că este una dintre cele mai grele şi cele mai interesante, în acelaşi timp, specializări.

Este singura în care tratăm în acelaşi timp doi pacienţi: atât mămica, cât şi bebeluşul. Patologia este complexă, sunt lucruri pe care trebuie să le rezolvăm doar la făt, lucruri pe care trebuie să le rezolvăm doar la mamă sau, de cele mai multe ori, la amândoi, ei fiind strâns conectaţi, binomul mamă-făt.

Este, probabil, una dintre cele mai grele specializări, în toată lumea. Formarea este de durată, iar, pe lângă rezidenţiat, există o multitudine de cursuri, formări şi supraspecializări care necesită timp şi foarte multă atenţie. Dar, zic eu, când facem asta cu plăcere, totul devine uşor.


În momentul acesta şi în clinica în care profesaţi, Enayati Medical City, care vi se pare cel mai provocator şi mai frecvent tip de patologie cu care vă confruntaţi?

Dr. Cristina Romanescu: Dacă ne referim la obstetrică, din ce în ce mai frecvent apare patologia asociată sarcinii. Întâlnim cu o frecvenţă în creştere continuă diabetul, hipertensiunea asociată sarcinii, foarte multe boli induse de stilul de viaţă nesănătos, de stres, de alimentaţie, de faptul că din ce în ce mai des prima sarcină vine la vârste peste 35 ani, nu mai avem un număr semnificativ de sarcini la femeile foarte tinere, pentru că aleg să-şi construiască, ma întâi, o carieră, un statut şi au alte priorităţi.

În ceea ce priveşte ginecologia, avem o creştere foarte mare a numărului de cazuri de endometrioză, pe care o numim cumva boala secolului în sfera ginecologică şi ne confruntăm tot mi des cu scăderea fertilităţii, cu o plajă foarte mare de cauze.

Nu în ultimul rând, întâlnim tot mai des leziuni ale colului uterin produse în peste 95% din cazuri de infecţia HPV (papiloma virus - tulpini cu risc oncogen), dar care, din fericire, pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinul care acoperă 9 tulpini virale se administrează gratuit la vârste sub 19 ani şi compensat 50% de la 19 la 45 de ani.


Cum vi se pare această problemă a scăderii fertilităţii? Vi se pare o dinamică îngrijorătoare sau mai degrabă una firească, având în vedere contextul?

Dr. Cristina Romanescu: Este îngrijorător, pentru că, după cum vedem, nu doar în ţara noastră, ci şi în majoritatea ţărilor dezvoltate, în Europa sau peste ocean, scade natalitatea.

Există mai mulţi factori care duc la acest lucru. Întâi aş mentiona statutul social. Cuplurile preferă să amâne din ce în ce mai mult momentul primei sarcini şi prioritizează cariera, realizările profesionale şi financiare. Anii trec însă, iar rezerva ovariană începe să scadă.

Apoi, intervin factorii de mediu: poluarea, alimentaţia din ce în ce mai industrializată, cu alimente înalt procesate, fumatul, stresul prelungit influenţează categoric inclusiv calitatea ovocitelor.

Noi recomandăm femeilor care nu doresc să planifice o sarcină mai devreme de 35 de ani să ia în calcul monitorizarea anuală a rezervei ovariene pentru a depista scăderea fertilităţii încă din faze incipiente. Există, desigur, o multitudine de tehnici de reproducere umană asistată. Se pot face recoltări de ovocite, se pot păstra (congela) până în momentul în care cuplul decide să facă pasul de a deveni părinţi.


Ginecologia (1)