Dr. Dana Mizumschi, medic de familie în Bucureşti, s-a vaccinat săptămâna trecută şi urmează să se vaccineze şi cu a doua doză săptămîna viitoare. Medicul spune că vaccinarea este soluţia pentru a scăpa de pandemie, dar atenţia autorităţilor şi a medicilor ar trebui îndreptată spre oamenii indecişi care trebuie îndrumaţi să se vaccineze. Pentru colegii medici, dr. Dana Mizumschi are un mesaj clar: „Medicii ar trebui să-şi facă un update la informaţie. Mesajul este că suntem oameni de ştiinţă, am fost formaţi în acest fel”.


Ce v-a determinat să vă vaccinaţi?

Dr. Dana Mizumschi: Am avut de-a face cu multe persoane infectate şi simţeam o presiune psihică din punctul ăsta de vedere. Şi atunci, ca să mă pun la adăpost, m-am vaccinat. Chiar dacă anticorpii nu apar după prima zi, ci după primele şapte zile, din punct de vedere emoţional, chiar după vaccinare, am simţit un fel de uşurare, că de acum pot să mă duc în siguranţă la cabinet. Eu fac parte dintre medicii care nu şi-au întrerupt activitatea de la cabinet în niciun moment.


Cum vedeţi situaţia numărului de infectări? Azi sunt 1.500. E cazul să ne relaxăm?

Dr. Dana Mizumschi: Din punct de vedere psihic, sigur există o relaxare că avem vaccinul şi că ne putem vaccina. Dar platforma de vaccinare nu este foarte bine pusă la punct, dă tot felul de rateuri. Ar fi bine să conştientizăm că pericolul nu a trecut şi că riscul de infectare încă există, încă este mare. Acum, se vorbeşte foarte mult la ştiri despre vaccinare şi mai puţin despre numărul de infectaţi şi decedaţi din cauza COVID-19, deci n-aş zice că este bună abordarea, dar nici relaxarea aceasta nu e foarte bună. Riscul nu a trecut, riscul va trece când ne vom vaccina 70% dintre noi. Cred că toată lumea a obosit cumva, există o suprasaturaţie pe subiect. Dar suntem în plină pandemie. Lucrurile sunt foarte fluide şi incercte, singura certititude este vaccinul.


A apărut şi o nouă variantă de coronavirus. Vaccinul ne poate proteja?

Dr. Dana Mizumschi: Eu nu am informaţii concrete despre acest lucru, punctual, dar pot să spun că acest vaccin funcţionează pe principiul mare al vaccinului gripal, care conţine patru tulpini, care dau imunitate încrucişată. La fel funcţionează şi acesta, el nu are fragment pentru o singură tulpină, ci pentru mai multe, şi atunci şansele de a ne proteja, inclusiv de noua tulpină, sunt foarte mari. Nu există însă studii concrete, dar ca principiu ar trebui să ne protejeze.


Când am putea să ne întoarcem la o viaţă cât de cât normal?

Dr. Dana Mizumschi: N-o să mai fie la fel ca înainte. Dar ne vom întoarce la o viaţă cât de cât normală când se va atinge acea masă critică, iar acest lucru depinde de noi, de disponibilitatea noastră de a ne vaccina, de felul în care este organizată vaccinarea. Dar, cel puţin la ora actuală, în România, sunt probleme cu programarea, cu organizarea centrelor. Când se va ajunge la populaţia general, va fi o muncă serioasă de convingere, pentru că există această mişcare antivaccinistă.


Sunt persoane mai sceptice, inclusiv printre medici cu privire la vaccinare. Ce le transmiteţi?

Dr. Dana Mizumschi: Ca şi strategie de comunicare nu are niciun rost să încerci să-i convingi pe cei cu convingeri puternice. Este o pierdere de timp şi de energie. Atenţia noastră trebuie să fie pe indecişi, pe oamenii care vor mai multă informaţie, care vor să se vaccineze, dar vor să ştie mai multe. Aceasta este masa critică de convins.


Care este mesajul pentru colegii medici?

Dr. Dana Mizumschi: În primul rând, să se informeze, să revizuiască cum funcţionează sistemul imunitar, poate că nu mai ţin minte exact fiziologia, să revizuiască cum funcţionează un vaccin. Cred că reţinerile vin din partea medicilor nevaccinatori, cei care au pe liste mai mult persoane vârstnice. Medicii ar trebui să-şi facă un update la informaţie. Mesajul este că suntem oameni de ştiinţă, am fost formaţi în acest fel.

 

Medic