Ţările Uniunii Europene (UE) trebuie să utilizeze toate opţiunile disponibile de vaccinare pentru a combate pandemia - şi este prea devreme pentru a determina care e cel mai bun tip de vaccin, au declarat reprezentanţii Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).


Mai multe ţări au decis să limiteze utilizarea vaccinurilor cu vector viral, cum sunt AstraZeneca şi Johnson & Johnson, de teamă că acestea duc la apariţia unor cazuri rare de tulburări de coagulare, şi optează în schimb pentru vaccinurile care folosesc tehnologia ARN mesager, precum cele de la Pfizer şi Moderna, relatează AFP, prealuată de Agerpres.

„Suntem încă într-o pandemie şi este foarte important ca în această luptă (...) să folosim toate opţiunile disponibile”, a declarat Marco Cavaleri, responsabil al strategiei de vaccinare din cadrul EMA.

Depinde de ţările UE să decidă cum să le folosească „cel mai bine, în interesul sănătăţii publice”, a adăugat el într-o conferinţă de presă.

EMA a dezminţit faptul că Marco Cavaleri ar fi sugerat renunţarea la vaccinul AstraZeneca, afirmând că declaraţiile făcute de acesta într-un interviu au fost interpretate greşit şi că el consideră că beneficiile serului depăşesc riscurile.

Responsabilul din cadrul EMA a adăugat că este foarte greu de spus ce tip de tehnologie de vaccinare s-ar putea dovedi a fi cea mai bună în viitor şi că toate serurile existente „au salvat deja mii şi milioane de vieţi”.


Alergologia