Enayati Medical City a consolidat un sistem de sănătate care se bazează pe îngrijire pe termen lung, prevenţie şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, prelungind traiul pacienţilor şi scăzând presiunea asupra familiilor lor.


Un pacient din cei 270.000 diagnosticaţi cu boli neurodegenerative costă sistemul medical aproape 14.000 euro pe an doar din consultaţii şi medicaţie, la care se adaugă costurile informale de îngrijire post-diagnostic. Îngrijirea unui pacient cu probleme neurodegenerative în sistemul Enayati costă, în medie, 1.900 de euro, se arată într-un comunicat.

Obiectivul Enayati Medical City a fost acela de a consolida un model de eficienţă şi de a crea acel sistem care să ducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului, vârstnic în primul rând, incluzând aici prelungirea vieţii acestuia. Astfel că experienţa primului an de existenţă a validat un nou concept în sistemul privat din România, spitalul non-chirurgical, care tratează problematica cronică a pacientului, cu internări pe termen lung şi cu o adresabilitate patologică largă: neurologie, cardiologie, recuperare, oncologie, medicină internă, boli neurodegenerative inclusiv.

Pornind de la speranţa de viaţă în România, care a crescut cu peste patru ani între 2000 şi 2019, dar a scăzut temporar cu 1,4 ani în ultimii doi ani din cauza impactului pandemiei de COVID-19, dr. Wargha Enayati a dezvoltat un nou model de sistem medical care să răspundă nevoilor adaptate la cererea de servicii medicale şi la o societate într-un proces accelerat de îmbătrânire, confruntata cu boli cronice, a căror gestionare este din ce în ce mai scumpă pentru sistemul de sănătate de stat.

grija EMC_

Dr. Wargha Enayati, fondatorul Oraşului Medical, a declarat următoarele: „Dacă te uiţi la toate statisticile legate de incidenţa bolilor în România şi a mortalităţii, vezi pe primul loc problemele cardiologice şi oncologice, nu vezi însă impactul bolilor tăcute care se pot ameliora dacă sunt diagnosticate, dar care presupun îngrijire susţinută post-diagnostic. În Romania sunt, estimat, peste 1 milion de oameni care suferă de boli neurodegenerative, doar 40% însă sunt diagnosticaţi. Majoritatea îşi duc povara ascunşi în case. Pentru cei care însă sunt diagnosticaţi, costul per an susţinut de stat pentru consulturi şi medicaţie este de 14.000 euro/pacient la care se adaugă cel imens al îngrijirii informale ce poate ajunge din estimările noastre la 28.000 euro/an, adică cu 200% mai mult, fară a lua în calcul impactul psihologic covârşitor asupra familiei şi îngrijitorilor informali. La Enayati Medical City vrem să demonstram că aceşti pacienţi pot fi îngrijiţi şi primesc tot suportul la un cost considerabil mai mic, dar nu oricum, ci îmbunătăţindu-li-se calitatea vieţii. Din experienţa ultimului an alături de fiecare din miile de pacienţi ajunşi la Enayati Hospital şi Enayati Home am învăţat că susţinerea permanentă din partea echipei medicale oferă rezultate uimitoare. De exemplu, cu doar 2 săptămâni de spitalizare/an pentru recuperare şi îngrijire adecvată, se scade durata de spitalizare continuă anual considerabil, datorita tratării şi ameliorării bolii/ bolilor, se întârzie evoluţia bolii, se contribuie la diagnosticarea la timp a unor patologii noi, necunoscute pacientului”.

Un raport al World Alzheimer din 2022 estimează costul demenţei la nivel global la 1 trilion de dolari şi pentru anul 2030 la 2 trilioane de dolari. Majoritatea acestor costuri nu sunt suportate de sistemele medico-sociale de stat ci, într-o proporţie importantă, de îngrijitorii informali ai acestor bolnavi.

„Acesta este un semnal de alarmă pe care vrem să îl adresăm! Oamenii au nevoie de sprijin, iar ignoarea acestor tipuri de boli, aruncarea lor ca povară doar pe familia celui bolnav nu este o soluţie sustenabilă”, se subliniază în comunicat.

Schemele de îngrijire depind în primul rând de gradul de afectare, în acest sens pacienţii se încadrează în „grade de dependenţă” - pornind de la independent, semidependent şi dependent, dar şi complicaţii şi comorbidităţi (de exemplu, dacă necesită monitorizarea glicemiei sau a funcţiilor vitale mai des, daca au traheostomă, PEG, sondă nazo-gastrică etc). Pacienţii au nevoie de programe personalizate de recuperare medicală (kinetoterapie, fizioterapie, masaj, hidrokinetoterapie, ergoterapie, logopedie, recuperarea deglutiţiei, psihoterapie), scheme de tratament moderne, în pas cu tratamentele internaţionale.

„Cu o estimare a cifrei de afaceri de 35 milioane de euro pentru anul 2022, Enayati Medical City, oraşul medical care cuprinde un spital de oncologie, un spital de recuperare şi îngrijire paliativă, un centru rezidenţial pentru vârstnici, un centru de recuperare balneofizio care a acordat peste 22.000 de proceduri în ultimile 8 luni, o policlinică cu toate specialităţile medicale, imagistică şi laborator, îşi atinge obiectivele financiare până la finalul anului, promovând medicina pentru viaţă”, se subliniază în document.

 

 

Medic