Evenimentul Zilele Enayati Medical City, care s-a desfăşurat în perioada 23 – 25 aprilie, a stat sub semnul lucrărilor ştiinţifice şi al discuţiilor despre empatie, un concept despre care se găsesc mereu lucruri de spus.


Colaborarea între instituţiile medicale private şi chiar între cele private şi cele de stat s-a îmbunătăţit semnificativ de la apariţia spitalelor private şi până în prezent,  ne-a spus dr. Wargha Enayati, fondatorul Enayati Medical City, la finalul celei de-a doua zi a Zilelor Enayati Medical City: „Lucrurile arată foarte bine în ceea ce priveşte colaborarea dintre spitalele publice şi cele particulare. Şi statul începe să aibă mai multă încredere în privat şi privatul ştie unde să pună frână şi când să dea cazul mai departe, de aceea [parteneriatul] funcţionează din ce în ce mai bine. Cred că prejudecăţile care au existat între cele două ramuri ale sistemului medical în trecut au fost depăşite.”

5


Legat de această temă, prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti a arătat că, în prezent, există discuţii privind includerea instituţiilor private în procesul de pregătire al medicilor rezidenţi: „Nu negăm faptul că în actuala lege a educaţiei, în care foarte multe lucruri se schimbă, unul din dezideratele, una dintre preocupările pe care departamentul postuniversitar al UMFCD le va avea, este aceea de a evalua, de a credita diverse secţii neclinice sau diverse secţii care sunt private, din anumite instituţii, care întrunesc criteriile necesare de pregătire a tinerilor rezidenţi. Pe viitor, la cererea respectivei instituţii, aceste secţii vor putea fi acreditate şi vor putea desfăşura inclusiv EMC în cadrul activităţilor de rezidenţiat.”

6

Un moment aparte în cadrul celei de-a doua zi a reuniunii ştiinţifice a fost dezbaterea privind empatia şi noile tehnologii medicale, la care au participat prof. dr. Eduard Apetrei, prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Gheorghe Andrei Dan şi prof. dr. Miron Bogdan. Subiectul care a stârnit poate cele mai multe reacţii a fost felul în care fiecare dintre aceştia defineşte empatia. „Discuţia despre empatie şi tehnologie a încins spiritele, au avut loc discuţii aprinse, care cred că au dat oamenilor mult de gândit, referitor la cât de importantă este partea spirituală, dar în acelaşi timp, cum putem să fim spirituali, fără superstiţii, cum putem lega ştiinţa şi religia”, ne-a mărturisit dr. Wargha Enayati.

Discursurile celor patru au oferit auditoriului cele mai diverse viziuni asupra empatiei, de la iubirea aşa cum este ea prezentată în dimensiunea credinţei – ipoteza prezentată de prof. dr. Miron Bogdan, şi până la capacitatea de a asculta un pacient, de a-l înţelege şi de a-l trata cu respect. „Bolnavul trebuie să se simtă egal, trebuie să se simtă o fiinţă umană care este tratată de o altă fiinţă umană cu respectul cuvenit”, a punctat prof. dr Irinel Popescu.

10

„Empatia ajută foarte mult în vindecarea bolnavilor. Aici s-au discutat foarte multe teme, şi legate de religie – şi nu e rău deloc –, numai că, din punctul meu de vedere, religia nu are un rol marginal, dar depinde cum priveşti acest aspect. Empatia nu se face însă fără costuri, şi mă refer aici la costul temporal. Trebuie să ai timp să stai de vorbă cu pacientul. Cred că folosind noile tehnologii, doctorul va avea timp să stea mai mult de vorbă cu pacientul”, a sumarizat prof. dr. Leonard Apetrei”.

Afirmaţia pe care prof. dr. Gheorghe Andrei Dan a făcut-o în finalul prelegerii sale se poate constitui, în acelaşi timp, în una dintre concluziile dezbaterii: „Problema pe care mi-o pun este dacă empatia este o virtute, pentru că dacă este, atunci mă întreb ca Platon: poate fi o virtute învăţată? Şi vă ivit pe dumneavoastră să răspundeţi, pentru că eu, ca şi Socrate, ştiu că nu ştiu nimic.”

Seara s-a încheiat cu un recital al Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, care a participat la Zilele Enayati Medical City şi în calitate de sponsor.

14

CRISTINA GHIOCA