Florin-Nicolaie Brezan, fost director medical al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu - Rusescu”, şi Monica-Mihaela Lesne, fosta şefă a biroului achiziţii din cadrul instituţiei, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu.


Prejudiciul este de peste 1,1 milioane de lei, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

  • Florin-Nicolaie Brezan, la data faptelor director medical (2018-2021), ulterior manager (2022) al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului ”Alessandrescu - Rusescu”, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul în formă continuată (şase acte materiale);
  • Lesne Monica-Mihaela, la data faptelor şefă birou achiziţii în cadrul instituţiei publice menţionate, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul în formă continuată (trei acte materiale);
  • Ştefănescu Bogdan-Ioan, în prezent şi la data faptelor purtător de cuvânt al instituţiei publice menţionate şi asociat al SC Media Strategy & Conferences SRL, pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul în formă continuată (şase acte materiale);
  • SC Media Strategy & Conferences SRL, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul în formă continuată (şase acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

„În perioada octombrie 2018 - mai 2022, inculpatul Ştefănescu Bogdan-Ioan, purtător de cuvânt al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului «Alessandrescu -  Rusescu», dar şi acţionar al SC Media Strategy & Conferences S.R.L., i-ar fi determinat pe directorul medical, ulterior managerul institutului, Brezan Florin şi pe şefa biroului achiziţii, Lesne Monica Mihaela, ambii coinculpaţi în cauză, să întocmească/avizeze/semneze, cu încălcarea legislaţiei primare (OG nr. 119/1999 şi Legea nr. 98/2016 ) o serie de documente pe baza cărora s-au încheiat şase contracte între institut şi firma la care era acţionar era purtătorul de cuvânt al aceluiaşi institut”.

Mai mult, în calitate de firmă prestatoare, inculpata SC Media Strategy & Conferences SRL nu ar fi avut capacitate profesională să onoreze serviciile contractate, respectiv „Servicii de organizare evenimente/conferinţe” şi „Servicii de promovare şi publicitate”.

Ca urmare a activităţilor descrise, s-ar fi produs un prejudiciu de 1.107.512 lei în dauna Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu Rusescu”, suma respectivă reprezentând folos necuvenit pentru inculpata SC Media Strategy & Conferences SRL.

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu - Rusescu” a comunicat faptul că se constituie parte civilă, se arată în comunicat.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor tuturor inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii respective.

 

 

Ginecologia (1)