Guvernul a adoptat reglementarea care uniformizează regulile de călătorie în interiorul UE, în context pandemic. Practic, certificatul digital COVID este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare au trecut mai mult de 270 de zile.


Actul normativ adoptat se referă la punerea în aplicare a Deciziei Uniunii Europene 1073/2021, care vizează specificaţiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953 din 2021, informează Agerpres.

„Practic, acest act transpune şi în România aplicarea acestei reglementări, care va fi valabilă şi pentru celelalte state membre, pentru călătorii. Vorbim aici şi de Spaţiul Economic European şi de Confederaţia Elveţiană”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, într-o conferinţă de presă.

El a spus că, până în prezent, cei aproape 500 de milioane de cetăţeni europeni, când călătoreau dintr-un stat în altul, trebuiau să respecte diverse reguli stabilite de fiecare ţară, iar pentru a exista o decizie uniformă şi pentru a elimina aceste procese birocratice s-a hotărât să se adopte o măsură unitară.

„Acest lucru a fost adoptat printr-o decizie la nivel european şi astăzi a fost adoptat şi în România şi vizează următorul aspect: dacă avem schemă completă de vaccinare şi nu au trecut mai mult de 270 de zile de la data celei de-a doua doze, atunci putem să mergem pur şi simplu, este valid în acest fel. Dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la cea de-a doua doză, atunci este necesară administrarea unei doze booster. Însă, vreau să fac un comentariu extrem de important: acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul comunităţii europene, nu se adresează regulilor existente şi felului în care funcţionează societatea în interiorul statelor membre, incluzând aici şi România”, a precizat secretarul de stat.

Actul normativ adoptat de Executiv prelungeşte, totodată, valabilitatea certificatelor digitale europene COVID-19 până la 31 decembrie 2022.

„Mai există o prevedere care, de fapt, se adresează cadrului naţional, prin care se prelungeşte perioada de valabilitate a certificatelor digitale europene privind COVID-19, de la 30 iunie 2022, cât este în momentul de faţă, până la 31 decembrie 2022”, a adăugat Andrei Baciu. 

 

Psihiatru (2)