Din aceeași categorie
Suma alocată include şi asigurarea terapiei pentru persoanele cu HIV aflate în tratament, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.
„Le mulţumim specialiştilor de la Ministerului Sănătăţii pentru iniţiativă şi coordonarea procesului de elaborare a strategiei. Apreciem mobilizarea unui corp extins de experţi, cum ar fi colaboratorii de la HIV Outcomes România pentru rolul consultativ, dar şi al altor parteneri din societatea civilă implicaţi în elaborarea documentului, cum ar fi organizaţii neguvernamentale şi instituţii care desfăşoară activităţi în domeniul sănătăţii publice. Contribuţia fundaţiei Baylor este doar una dintre multiplele voci care au susţinut modernizarea serviciilor în aşa fel încât să ţinem pasul cu vârsta, nevoile şi schimbările din viaţa persoanelor care trăiesc cu HIV în România”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv.
Obiectivele strategiei sunt:
• Creşterea accesului grupurilor prioritare la servicii de prevenire HIV şi a accesului tinerilor la cunoştinţe despre HIV/SIDA;
• Creşterea accesului la testare şi diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor şi a altor grupuri la risc;
• Asigurarea accesului universal, continuu, nediscriminatoriu şi rapid al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA la tratament şi îngrijiri în vederea creşterii calităţii vieţii în relaţia cu sănătatea şi prevenirii transmiterii secundare a virusului HIV.
„Aprobarea Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA de către Guvernul României este un pas înainte spre a dezvolta proiecte de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV şi de a urmări atingerea unor indicatori la nivel naţional. Paşii următori vor fi cei mai importanţi şi vor decide impactul acestei strategii la nivelul societăţii: alocarea de fonduri pentru proiecte de prevenire, urmărirea constantă a atingerii indicatorilor, intervenirea acolo unde rezultatele nu sunt cele aşteptate. Important e ca această strategie să treacă peste statutul de document pe care o au, din păcate, multe prevederi legislative şi să aibă efecte în realitate. Dar, aprobarea acestei strategii după o perioadă atât de lungă îmi dă speranţe”, a declarat Ştefania Mihale, director dezvoltare proiecte medicale.