O caravană mobilă pentru depistarea precoce a tuberculozei şi-a început activitatea în comuna Certeju de Sus. Activitatea de screening va dura trei zile.


Caravana mobilă este organizată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” şi se derulează în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu autorităţile locale.

Primele comune din judeţul Hunedoara cuprinse în acest proiect au fost Vaţa de Jos şi Luncoiu de Jos, urmând ca până pe 11 noiembrie să fie efectuate consultaţii şi radiografii gratuite şi în comunele Certeju de Sus, Mărtineşti, Ghelari, Bretea Română şi Pui, informează Agerpres

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunţate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor, iar echipamentele medicale permit depistarea depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare.

Screeningul tuberculozei se adresează populaţiei din mediul rural, investigaţiile făcute în cadrul caravanei fiind gratuite. Sunt eligibile persoanele cu vârsta peste 18 ani, fiind însă excluse gravidele şi persoanele care şi-au realizat investigaţii radiologice în ultimele 6 luni.

„Pentru locuitorii din zonele rurale hunedorene prezenţa caravanei medicale ajută foarte mult, nemaifiind nevoie să se deplaseze la oraş pentru acest tip de radiografii”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara.

Conform Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, incidenţa tuberculozei în judeţul Hunedoara este de 53,9 cazuri la 100.000 de locuitori.

De asemenea, România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament, 20% din pacienţii care sunt diagnosticaţi anual cu TBC în Europa fiind români.




ORL