Institutul Clinic Fundeni, în calitate de beneficiar, va implementa pe o durată de 40 de luni, în perioada 30.04.2024 - 30.08.2027 proiectul „LIVE(RO)3 Plan Strategic Integrat: Dezvoltare, Monitorizare şi Control al Calităţii în Screeningul Bolilor Hepatice Cronice”.


Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sănătate (POS), Prioritatea 1: Creşterea calităţii serviciilor de asistenţă medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu şi îmbunătăţirea şi consolidarea serviciilor preventive. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de peste 15 milioane de lei.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă implementarea în condiţii de eficacitate şi eficienţă a programului de screening pentru boli hepatice cronice în România, prin dezvoltarea şi implementarea unui cadru metodologic standardizat şi actualizat, se arată într-un comunicat.

„Acest obiectiv va fi atins prin consolidarea capacităţii de formare a personalului medical, facilitarea unei comunicări eficiente între toate părţile implicate în screening, precum şi modernizarea infrastructurii IT asociate registrului SEES”, se subliniază. Proiectul urmăreşte, de asemenea, creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la importanţa screeningului pentru boli hepatice cronice şi îmbunătăţirea accesului la servicii de screening de înaltă calitate în întreaga ţară, contribuind astfel la îmbunătăţirea stării de sănătate a cetăţenilor români şi la reducerea incidenţei acestor afecţiuni.

Printre cele mai importante rezultate ale proiectului se află elaborarea cadrului metodologic pentru screeningul bolilor hepatice, a curriculei de formare pentru screeningul bolilor hepatice cornice, a criteriilor de calitate pentru servicii de screening, formarea a 800 de medici şi asistenţi medicali pentru screeningul bolilor hepatice cornice, dintre care 720 din regiuni mai puţin dezvoltate şi 80 din regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, înfiinţarea reţelei Hepa-Link şi interoperabilitatea SEES, registrul de hepatite dezvoltat în cadrul proiectului LIVE(RO) 1 cu alte registre/baze de date medicale funcţionale.

Proiectul este implementat de Institutul Clinic Fundeni în calitate de beneficiar, alături de cei doi parteneri, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Managerul proiectului este Liliana Simona Gheorghe, profesor universitar Gastroenterologie şi Hepatologie, UMF Carol Davila Bucureşti, şef al secţiei a III-a Gastroenterologie - Hepatologie Institutul Clinic Fundeni, se mai precizează.
 

 

 

Oncolog