Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că, în opinia sa, statul nu ar trebui să acopere costurile testării COVID-19 a persoanelor care au libertatea de a se vaccina gratuit.


Ea a declarat, pentru Agerpres, că alegerea individuală de a nu fi vaccinat îi influenţează pe toţi cei care contribuie cu bani la sistemul de sănătate, care îşi riscă sănătatea pentru că vin în contact cu o persoană nevaccinată  -  inclusiv pe bolnavii cronici, care probabil vor fi în dificultate de a ajunge în spitalele ocupate de persoane nevaccinate şi infectate cu SARS-CoV-2.

„Este vorba că statul, din banii colectaţi de la bugetari şi de la cei care lucrează în privat, a făcut eforturi deosebite, atât pentru a asigura, anul trecut şi anul acesta, spitalizare, tratament şi concediile medicale pentru cei care au fost infectaţi, carantinaţi din diverse motive şi, de asemenea, a făcut eforturi deosebit de mari pentru a asigura accesul gratuit la vaccinare”, a spus Ioana Mihăilă, întrebată fiind în legătură cu extinderea măsurilor de testare la toate categoriile de bugetari.

Ministrul a mai adăugat că, în opinia sa, statul nu ar mai trebui să acopere costurile testării persoanelor care aleg să nu se vaccineze.

„Statul testează gratuit persoanele care dezvoltă simptome, persoanele care sunt la risc, pacienţii oncologici care trebuie să se interneze în spitale, persoanele care vin în contact cu bolnavii, testează gratuit copiii din şcoli, în unităţile de primiri urgenţe, în cele mai multe spitale în cazuri de pacienţi internaţi. Părerea mea personală este că, atunci când vorbim de a testa persoane care au libertatea de a alege să se vaccineze gratuit, statul nu ar mai trebui să acopere aceste costuri”, a punctat ministrul.


Oncolog