Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN) a participat la Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sport din România, dedicat promovării unui stil de viaţă sănătos şi activ.

 

În cadrul sesiunii Sports & Health Talks, IOCN a organizat o sesiune de informare menită să sublinieze rolul esenţial al sportului în prevenirea şi gestionarea cancerului, importanţa prevenţiei prin vaccinare şi screening, a depistării precoce a cancerului, se arată într-un comunicat.

 

Un semnal de alarmă

În fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 100.000 de cazuri noi de cancer, dintre care peste 45.000 în rândul femeilor. Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei sunt cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul de col uterin şi cancerul pulmonar. România înregistrează cele mai mari rate de mortalitate prin cancer de sân şi de col uterin din Uniunea Europeană, reflectând necesitatea urgentă de prioritizare a sănătăţii femeilor, ca efort comun al tuturor actorilor implicaţi.

„Participarea la Sports Festival reprezintă o oportunitate excelentă de a sublinia importanţa sportului în prevenţia şi îngrijirea cancerului, precum şi ca vector de mesaj în ceea ce priveşte adoptarea unui stil de viaţă sănătos. De 95 de ani Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca reprezintă un pilon esenţial al comunităţii, militând pentru profilaxie şi implementând proiecte care aduc cetăţenii mai aproape de serviciile medicale. Puternica legătură creată  este un catalizator pentru o mai bună sănătate a comunităţii având în vedere rezultatele obţinute în Cluj: cea mai ridicată rată de participare la programele de screening prin cancer de col şi cancer de sân, supravieţuire la 5 ani este peste media ţărilor din vestul Europei în anumite tipuri de cancer”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimaş Cadariu, IOCN.

 

Importanţa sportului în prevenire

În România, 91% dintre decese sunt provocate de boli cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, cancer, boli cronice respiratorii, diabet), boli a căror evoluţie ar putea fi influenţată pozitiv de activitatea fizică. Costurile anuale directe cu îngrijirile de sănătate atribuibile bolilor cronice netransmisibile şi sănătăţii mintale asociate inactivităţii fizice sunt de peste 74 milioane USD, iar în perioada 2020-2030, cumulativ, acestea au fost estimate la peste 816 milioane USD, conform estimărilor OMS.

„Ediţia de anul acesta este una aniversară pentru noi şi ne bucurăm că s-a potrivit să aducem în Sports Festival una din manifestările aniversare ale Institutul Oncologic «Prof. Dr. Ion Chiricuţă» din Cluj-Napoca (IOCN), la împlinirea a 95 de ani de la înfiinţarea sa. Nu se putea să avem un loc mai bun să vorbim despre asta”, a subliniat Patrick Ciorcilă, Director Sports Festival.

 

Huburi  pentru implementarea Cancer Mission

Discuţiile au adus în prim plan şi dezvoltarea Huburilor Naţionale pentru implementarea Cancer Mission (National Cancer Mission Hubs, NCMH), ce vor avea un rol esenţial în implicarea tuturor actorilor relevanţi, inclusiv a cetăţenilor, în activităţile de cercetare, inovare şi dezbaterile legate de combaterea cancerului. Acestea fac subiectul proiectului european ECHoS (Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies), ce are ca scop crearea unei reţele pentru implementarea activităţilor Misiunii pentru Cancer (Cancer Mission) în statele membre UE şi ţărilor asociate, prin înfiinţarea şi dezvoltarea de centre dedicate care operează la nivel naţional, regional şi local.

„Promovarea unui stil de viaţă sănătos şi a prevenţiei poate fi apanajul atât a celor implicaţi în domeniul sănătăţii, cât şi a cetăţenilor, a municipalităţilor şi a altor actori interesaţi. Provocările în materie de sănătate variază de la ţară la ţară, de la regiune la regiune, şi trebuie să fie abordate  în mod diferit. De exemplu, în Portugalia rata de vaccinare anti-HPV este 90%, în timp ce în România e până în 20%. Autorităţile locale şi comunităţile au spaţiu de implicare şi pot contribui la creşterea gradului de conştientizare a diferitelor tipuri de cancere, pot colabora cu cetăţenii la co-crearea unor soluţii pentru a creşte aderenţa la diverse programe de screening”, a afirmat Hugo Soares, Agency for Clinical Research and Biomedical Innovation AICIB – National Cancer HUB, Portugal.

Studiile arată că până la 40% dintre cancere pot fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos, în care activitatea fizică joacă un rol esenţial.

„Ne bucurăm să fim alături de IOCN şi Sports Festival, precum şi de întreaga comunitate clujeană implicată în acest proiect. Sperăm ca împreună să punem bazele unui colaborări pe termen lung cu obiectivul ambiţios de a elimina cancerele determinate de infecţia persistentă cu HPV. În acest context, este esenţial să creştem gradul de conştientizare privind riscurile generate de HPV şi de a discuta despre importanţa măsurilor de prevenţie chiar în mijlocul comunităţii”, a subliniat Livia Stan, Policy & Market Access Director, MSD Romania.





Psihiatru (2)