În 2022, mamele din Bucureşti şi Dolj au ocupat primele poziţii în topul naţional privind recoltarea întregului ţesut placentar la naştere, conform statisticilor oferite de banca de celule stem Cord Blood Center.


Potrivit datelor colectate de Cord Blood Center şi anunţate într-un comunicat, în topul judeţelor din România în care părinţii au ales să recolteze întregul ţesut placentar la naştere, Bucureşti s-a clasat pe primul loc, cu 56% din totalul cazurilor înregistrate. Pe locul al doilea, cu o rată de 10%, s-a situat judeţul Dolj. Cluj şi Iaşi au împărţit poziţia a treia, înregistrând ambele 5% dintre recoltări.

Celelalte 37 de judeţe au reprezentat 24% din totalul cazurilor de recoltare a ţesutului placentar.

Judeţele cu cel mai mic interes faţă de recoltarea pachetelor complete de celule stem şi placentă la naştere au fost Călăraşi, Caraş-Severin, Giurgiu, Mehedinţi, Vaslui şi Covasna, unde nu a fost înregistrată nicio recoltare de ţesut placentar.

„România este una dintre puţinele ţări europene în care părinţii pot beneficia de recoltarea întregului ţesut placentar, alături de sângele şi ţesutul ombilical, şi, deci, de cea mai mare cantitate şi diversitate de celule stem disponibilă la naştere”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center. „Acest lucru este important, deoarece atât copiii pentru care s-a recoltat, cât şi membri familiei vor beneficia de diferite tipuri de celule stem, cu potenţial în tratare, în prezent, a peste 80 de afecţiuni grave. În plus, în placentă sunt inclusiv celule imuno-evazive. Acestea exprimă niveluri scăzute - sau deloc – ai markerilor de compatibilitate HLA, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate de întreaga familie”, a adăugat specialistul.

Cord Blood Center a înregistrat o creştere de 74% a numărului de unităţi eliberate în 2022 la nivelul întregului grup, acestea fiind utilizate cu precădere în tratarea tulburărilor de spectru autist, scleroză multiplă, AVC, epilepsie sau probleme de fertilitate, tratamente fiind efectuate chiar şi în România.

Conform unui studiu comandat recent de Cord Blood Center, sănătatea copiilor reprezintă principala dorinţă a părinţilor români. Astfel, 64% dintre viitoarele mame sunt dispuse să investească în analize genetice, 51% consideră o asigurare privată de sănătate, iar 50% dintre femei văd recoltarea de celule stem ca pe o măsură de precauţie şi o plasă de siguranţă pentru viitorul copilului lor.

Recoltarea de celule stem la naştere a devenit o procedură tot mai accesibilă pentru mamele din România, iar 65% dintre recoltări au loc în maternităţile de stat, potrivit Cord Blood Center. Mai mult, peste 55% dintre gravidele care aleg să nască într-o maternitate privată se informează din timp şi serios, alegând să recolteze toată placenta la naştere.

 




Oncolog