La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a fost înfiinţat un centru modern de senologie. E dotat cu aparatură ultraperformantă, care va fi folosită pentru diagnosticarea, prevenirea şi tratarea patologiilor sânului.


Centrul funcţionează la etajul unu al policlinicii, se arată pe site-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. Aparatura a fost achiziţionată cu fonduri din bugetul central şi de la Consiliul Judeţean Harghita.

„Lărgirea ofertei medicale al spitalului este importantă pentru noi. Dorim să oferim servicii performante în spectru din ce în ce mai larg, şi vrem ca aceste servicii să fie de calitate. Centrul de senologie este un astfel de serviciu nou: indispensabil, de înaltă calitate şi în folosul comunităţii noastre”, a declarat managerul spitalului, dr. Konrád Judit, la inaugurare.

„Centrul de senologie este unic pentru zonă, dar şi în regiune: am reuşit achiziţionarea unei aparaturi ultramoderne şi s-au alăturat acestui centru profesionişti consacraţi din Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş”, a mai spus managerul.

Dr. Burszán-Barabás Andrei, medic-şef al Secţiei radiologie, a prezentat aparatura performantă. Aparatul de mamografie, a arătat specialistul, efectuează şi tomosinteză, şi oferă o imagine multiplanară a leziunilor examinate, cea ce aduce un plus de siguranţă în diagnostic. Cu ajutorul aparatului se va putea realiza şi stereotaxie, intervenţie care se face în momentul de faţă numai în două locuri în România.

Dr. Hompoth György, medic şef al Secţiei obstetrică-ginecologie a spus că anual, în România, circa 9.000 de femei primesc diagnosticul de cancer mamar. „Între vârsta de 50-75 ani, fiecare femeie trebuie să meargă la examinare mamografică, din doi în doi ani. Iar cele care au  antecedente familiale trebuie să facă screening precoce, după vârsta de 40 de ani”, a recomandat medicul şef.  

Dr. Csató Szilárd, medic specialist oncolog, a evidenţiat faptul că la femei cancerul mamar este pe primul loc ca incidenţă şi cauză de deces, pentru că majoritatea tumorilor sunt descoperite târziu. „Creşte rapid incidenţa cancerului mamar, în Miercurea Ciuc avem sub tratament şi femei de douăzeci de ani. Anual avem 100-150 cazuri noi. Este foarte important ca femeile să vină în timp la screening”, a subliniat specialistul.



Ginecologia (1)