Un centru de cardiologie intervenţională, finanţat în totalitate de Guvenul Ungariei, a fost inaugurat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, în prezenţa ministrului Mediului, Tanczos Barna, a preşedintelui Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a autorităţilor locale şi judeţene şi a unor medici cardiologi cunoscuţi din România şi Ungaria.


Guvernul maghiar a oferit un sprijin financiar de circa 2,5 milioane de euro pentru înfiinţarea Centrului de Cardiologie Intervenţională, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a SJU Miercurea-Ciuc.

Fundaţia Mens Sana şi-a asumat rolul de instituţie intermediară, în colaborare cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc.

„Spitalul (...) se pregăteşte de ceva timp să îşi dezvolte secţia de cardiologie. Mai mulţi specialişti au finalizat deja sau urmează în prezent cursuri de formare specifice (...) Echipamentele necesare vor fi acum disponibile şi pentru medici şi pacienţi”, se precizează în postare.

Investiţia este de mare importanţă pentru populaţia din regiune. Vor deveni disponibile intervenţii salvatoare de vieţi care, până acum, necesitau deplasări la centre universitare îndepărtate.

Centrul de cardiologie intervenţională va oferi servicii de ultimă generaţie pentru pacienţii care suferă de infarct, precum şi pentru cei care aşteaptă un implant de stent, se mai subliniază în postare.

La inaugurare, ministrul Tanczos Barna a adăugat că unitatea are la dispoziţie „cea mai înaltă tehnologie care este accesibilă astăzi în piaţă în acest domeniu” şi o echipă medicală formată la Târgu Mureş şi Braşov, susţinută de medici cu experienţă de la Budapesta, informează Agerpres.

Managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr. Konrad Judit, a subliniat faptul că bolile de inimă sunt unele dintre cele mai temute, în tratarea cărora timpul are o importanţă majoră. Ea a mai precizat că unitatea îşi va putea primi pacienţii până la finele anului, ea primind toate avizele necesare.

 



ORL