Federaţia „Solidaritatea Sanitară” anunţă că luat act „cu tristeţe” de declaraţiile ministrului Sănătăţii privind „intenţia de vaccinare obligatorie a lucrătorilor din sănătate sau de obligare a celor nevaccinaţi să suporte costurile testelor de depistare a virusului SARS-CoV-2”. Sâmbătă, 19 iunie, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, declarase că personalul medical care nu e vaccinat ar putea să se testeze periodic anti-COVID, pe cheltuiala proprie.


Reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” consideră că afirmaţiile ministrului dovedesc „incapacitatea de înţelegere a situaţiei”, se arată într-un comunicat.

În document, se precizează că Federaţia a indicat, în mod public, autorităţilor sanitare că ordinea logică a măsurilor este cu totul alta, respectiv:

  • Identificarea corectă a numărului de lucrători din sănătate vaccinaţi.
  • Identificarea corectă şi completă a lucrătorilor care au trecut printr-un episod de infecţie SARS-CoV-2. „A trata diferit imunitatea oferită profesioniştilor din sănătate de infectare faţă de cea obţinută prin vaccinare este eronat şi, raportat la procedurile aplicabile tuturor cetăţenilor, discriminatoriu”, se arată în comunicat.
  • Construcţia unei campanii de vaccinare bazată pe introducerea măsurilor de stimulare a vaccinării.

Declaraţiile ministrului sănătăţii continuă de fapt povestea eşecurilor instituţionale, fără ca cineva să-şi asume răspunderea pentru ele, se mai arată în documentul Federaţiei.

Reprezentanţii Federaţiei spun că au dus „o luptă acerbă” împotriva autorităţilor, care „au ascuns tot timpul numărul de lucrători din sănătate infectaţi SARS-CoV-2”.
„În condiţiile în care  fiecare lucrător care a fost infectat SARS-CoV-2 este de fapt unul care a obţinut imunitate împotriva acestui virus, informaţia se dovedeşte a fi extrem de importantă pentru analiza numărului lucrătorilor din sănătate imunizaţi”, se mai arată. 

„La ora actuală, Platforma de monitorizare a impactului pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate este singura sursă de informaţii credibile privind numărul (cunoscut) de lucrători din sănătate care au fost infectaţi SARS-CoV-2, autorităţile statului dovedindu-se incapabile de-o evidenţă corectă. Din această, cauză acum riscăm o încălcare flagrantă a drepturilor omului: lucrători din sănătate imunizaţi, cărora nu le este recunoscută imunitatea”.

Reprezentanţii Federaţiei mai arată că nu există nici informaţii precise legate de numărul lucrătorilor sanitari decedaţi din cauza COVID-19.

„Am avut apoi de înfruntat perdeaua de fum a dezinformărilor oficiale privind vaccinarea lucrătorilor din sănătate, care au anunţat sistematic un nivel al vaccinării acestora de peste 90%. La ora actuală Platforma de monitorizare a impactului pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate este singura sursă de informaţii credibile pentru o estimare corectă a numărului de lucrători din sănătate vaccinaţi”, se mai arată în comunicat.

„După care am fost nevoiţi să constatăm indiferenţa Ministerului Sănătăţii în faţa datelor reale privind imunizarea profesioniştilor din sănătate şi a soluţiilor pe care le-am propus pentru creşterea numărului de lucrători din sănătate vaccinaţi. Deşi am prezentat datele unei cercetări privind situaţia lucrătorilor vaccinaţi din sănătate şi intenţia lor de vaccinare, împreună cu un set de soluţii de intervenţie în vederea stimulării vaccinării, Ministerul Sănătăţii s-a arătat indiferent, refuzând dialogul pe această temă”, se mai spune în document.

„În acest context, suntem nevoiţi să constatăm că problema este la autorităţile care nu-şi înţeleg menirea şi nu-şi asumă responsabilităţile funcţiilor, nu la profesioniştii din sănătate”, arată reprezetanţii Federaţiei, în încheiere documentului.

Anterior, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, declarase că urmează să fie modificat Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, astfel încât absenţa vaccinării anti-COVID la personalul medical să devină „mai indezirabilă”.

„Avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc”, a spus Ioana Mihăilă, citată de Agerpres.

„Nu putem obliga şi nici nu este dorinţa noastră să obligăm pe cineva să se vaccineze. Dorinţa noastră este să informăm şi să facilităm activitatea celor care sunt vaccinaţi”, a mai precizat ministrul.

 

Medic