Ministrul Sănătăţii Florian Bodog a ascultat doleanţele pacienţilor cu scleroză multiplă în cadrul conferinței organizată de Asociația de Scleroză Multiplă din România în data de 29 septembrie, a.c., și a promis că va îmbunătăți accesul acestora la servicii medicale și tratament de ultimă oră.

La momentul actual, doar 7 soluții terapeutice sunt disponibile pentru pacienții cu scleroză multiplă din România, în comparație cu 13 accesibile în Uniunea Europeană. Ministrul Bodog a declarat că lista va fi actualizată cu încă trei soluții terapeutice în cel mai scurt timp, urmând să se ajungă la 10 terapii disponibile.

„Nu se pot rezolva peste noapte toate, pentru că nu ne dorim cataclisme în sistem (…) Cer comisiei de specialitate din Ministerul Sănătăţii să analizeze acele prevederi care sunt restrictive şi care nu afectează siguranţa pacientului”, precizează Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

„În Uniunea Europeană sunt accesibile 13 terapii. Or, în România sunt accesibile d-abia 7 și aceasta, iarăși, datorită unor blocaje administrative pe care noi am nădăjduit să le observăm și să le prezentăm în cadrul acestei mese rotunde. Nădăjduim, prin promisiunea Ministrului Sănătății, că la începutul anului viitor vom avea disponibile încă 3 terapii, așadar, reducând acest handicap de accesibilitate la tratament”, precizează Laurențiu Lazăr, directorul executiv al Asociației de Scleroză Multiplă din România.


Transfer la alt spital pe propria răspundere

Ministrul Sănătății promite simplificarea procedeului prin care pacienții se pot transfera la alte centre, mai apropiate.

În viitor, aceștia se vor putea muta la alte clinici doar în baza unei cereri pe propria răspundere. Până acum, pacienții erau nevoiți să obțină un formular autorizat de Ministerul Sănătății sau/și de CNAS.

„De la începutul acestui an am ridicat gradul de acces al pacienților la tratamente prin desființarea comisiilor, în mod specific pentru pacienții cu scleroză multiplă”, explică Ministrul Sănătății. „Am reglementat modul în care aceștia pot fi transferați de la un centru la altul în așa fel încât să poată fi tratați în condiții de siguranță (…) Anul trecut au fost tratați în jur de 3000-3500 de pacienți cu scleroză multiplă, iar anul acesta, din estimările pe care le avem, numărul de pacienți tratați ajunge la 4000. Deci, se vede că a crescut accesul pacienților la aceste tipuri de tratament.”

laurentiu lazar 600
Laurenţiu Lazăr, directorul executiv al Asociației de Scleroză Multiplă din România


De la Râmnicu Vâlcea la Bucureşti pentru tratament

Liliana Vezetiu, preşedintele Asociaţiei de Scleroză Multiplă, filiala Vâlcea, vine o dată pe lună pentru tratament la București. Nu ușor străbate cei 170 de km dintre Râmnicu Vâlcea și Spitalul Colentina din capitală, mai ales că boala ei s-a agravat și, din 2016, trebuie să folosească scaunul cu rotile pentru a se deplasa.

În România există 13 centre dedicate tratamentului și recuperării fizice a pacienților cu scleroză multiplă, la Iași, Târgu Mureș, Timișoara, Oradea și București. Pentru pacienții din Râmnicu Vâlcea, precum Liliana, cele mai apropiate centre autorizate se află în București.

liliana SM mic
Liliana Vezetiu, preşedintele Asociaţiei de Scleroză Multiplă, filiala Vâlcea


O altă problemă cu care pacienții de scleroză multiplă se confruntă sunt listele de așteptare pentru efectuare de RMN.

„RMN-ul este decontat, dar programarea se face foarte greu. Eu am făcut un RMN în ianuarie şi am încercat să fac la 6 luni o programare din nou şi mi-a zis și m-a rugat frumos să sun după 20 august 2018 să mă programez pentru RMN, nu să-l fac”, povestește Liliana Vezetiu. „Dacă noi suntem într-un program național de tratament, măcar o dată pe an să ni se ofere un RMN pe care să-l putem face și să ne dăm seama cum evoluează boala și cât de mult ne ajută tratamentul respectiv.”

Clarificarea criteriilor pentru înfiinţarea de noi centre

Comisia de neurologie din cadrul Ministerului Sănătății va analiza regulamentul de autorizare a centrelor de tratament pentru pacienții afectați de scleroză multiplă, a precizat ministrul Florian Bodog, și va modifica criteriile neclare, cât mai curând. Scopul este facilitarea deschiderii de noi centre de tratament și în alte localități din țară, astfel încât pacienții să nu mai fie nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru tratament.