Divizia de oncologie din cadrul MSD a lansat o nouă rundă a Programului de Granturi privind politicile de sănătate din domeniul cancerului. Prin intermediul MSD România, adresează o invitaţie publică către comunitatea ştiinţifică şi academică din ţară, pentru depunerea de propuneri de proiecte de cercetare, în vederea finanţării prin acest program.


Termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte este data de 18 mai, se arată într-un comunicat.

Apelul anual lansat de MSD vizează proiectele de cercetare care îşi propun să analizeze capacitatea sistemului de sănătate şi politicilor publice din acest domeniu de a asigura servicii de îngrijire a cancerului într-un mod eficace si sustenabil. Programul de Granturi MSD îşi propune să creeze o comunitate globală de cercetători în domeniul politicilor de sănătate, interesaţi şi implicaţi în formularea de recomandări validate ştiinţific şi vizionare, care pot îmbunătăţi politicile în domeniu şi, în final, viaţa pacienţiilor bolnavi de cancer.

Anul acesta, Programul de Granturi MSD va finanţa la nivel global un număr de opt granturi (finanţări nerambursabile) pentru proiecte provenite din 8 ţări ale lumii. Pentru al doilea an consecutiv, România a fost aleasă să fie una din cele 8 ţări eligibile pentru a beneficia de finanţare prin acest Program.

Fiecare grant, în valoare de până la 50.000 USD, va oferi finanţare pentru proiecte de cercetare privind politicile publice în domeniul cancerului, care pot oferi oportunităţi de încurajare a dialogului între actorii relevanţi şi de diseminare a cunoştinţelor şi informaţiilor menite să contribuie la îmbunătăţirea îngrijirii pentru pacienţii oncologici.

Domeniile de cercetare ce se pot califica în această ediţie sunt:

  • Impactul politicilor în domeniul cancerului asupra rezultatelor obţinute la pacienţii oncologici;
  • Abordări/soluţii noi ce pot să îmbunătăţească finanţarea şi accesul la îngrijirea cancerului;
  • Echitate în îngrijirea cancerului.

Întregul proces are la bază o procedură de selecţie. Potenţialii candidaţi trebuie să aibă în vedere că acest program independent de granturi se concentrează doar asupra cercetării privind politicile de sănătate: legislaţie, reglementări, programe guvernamentale şi intervenţii în domeniul cancerului. Acest program nu va acorda granturi pentru cercetări privind terapii specifice şi rezultatele asociate unor astfel de terapii.

Următoarele criterii vor servi la selectarea celor mai bune proiecte de cercetare dintre cele propuse:

  • Abordarea unor subiecte relevante pentru politicile publice de sănătate naţionale sau regionale ce privesc cancerul;
  • Posibilitatea de a extinde cunoştinţele existente cu privire la temele eligibile menţionate;
  • Posibilitatea de a elabora o lucrare de calitate adecvată, care să fie publicată într-un jurnal de specialitate recunoscut, peer-reviewed;
  • Demonstrarea motivelor pentru care cercetarea propusă este relevantă pentru factorii de decizie şi modul în care rezultatele cercetării vor fi diseminate în mod eficace;
  • Cercetarea este efectuată de solicitanţi cu o experienţă dovedită în realizarea de cercetări independente de înaltă calitate privind politicile de sănătate;
  • Cercetarea se va derula printr-o instituţie care îşi desfăşoară activitatea în afara unui scop lucrativ şi care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute în Program;
  • Cercetarea nu trebuie să acopere ceea ce MSD clasifică drept cercetare privind siguranţa şi eficacitatea medicamentului/terapiei.

Descrierea integrală a Programului de Granturi MSD şi condiţiile de eligibilitate sunt disponibile aici.

Cercetătorii  interesaţi de oportunitatea oferită prin Programul de Granturi al MSD sunt invitaţi să participe, pe 11 aprilie 2022, ora 18.00, la o sesiune informală organizată online, care va include o prezentare  în detaliu a programului şi  o secţiune de întrebări şi răspunsuri.

Pentru mai multe detalii privind acest eveniment, cei interesaţi pot apela la persoana responsabilă la nivel naţional, Raluca Sîmbotin - Policy & National Account Manager, e-mail: gabriela.simbotin@merck.com.

Potrivit datelor Globocan, 98.886 de noi cazuri de cancer au fost diagnosticate în 2021, în România. Mortalitatea prin cancer reprezentă a doua cauză de deces, numărul deceselor prin cancer ajungând la 49.769 în 2020.


 

Alergologia