Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, 16 martie 2018, medicii specialişti au tras un semnal de alarmă asupra importanţei somnului şi a influenţei acestuia asupra unor boli precum diabetul, hipertensiunea arterială, obezitatea sau depresia.

„Problemele legate de somn constituie o epidemie globală care ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii. 35% dintre oameni simt că nu dorm suficient, fiind afectaţi atât fizic şi psihic, însă rata celor care caută ajutor profesional este încă mică, în condiţiile în care cele mai multe tulburări de somn sunt prevenibile sau tratabile”, explică prof. dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Secţiunii de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie.

Iar statisticile la nivel mondial arată că insomnia afectează aproximativ 30-45% din populaţia adultă. Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a explicat că mai mult de o treime din populaţia României, ajungând chiar până la 45-50% la anumite categorii cu risc, prezintă tulburări de somn.

„Sindromul de epuizare are drept consecinţă o calitate proastă a somnului. (...) Mai mult de o treime - până la 45-50% la anumite categorii cu risc - din persoane pot avea tulburări ale somnului. Tulburări de somn sunt prezente şi la copii. Aceste lucruri, intervenindu-se precoce, pot avea un răspuns extrem de benefic asupra vieţii acestor pacienţi cu tulburări de somn", a explicat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie
Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie



Doar 10% din pacienţii cu sindromul apneei în somn sunt trataţi

Dr. Oana Claudia Deleanu, membru în comitetul executiv al Societăţii Europene de Somnologie, a explicat că pacienţii care suferă de apnee în somn prezintă un risc ridicat de a adormi la volan şi ar trebui avertizaţi de acest aspect de către medicul curant.
„Aceste persoane care sunt somnolente în timpul zilei riscă să adoarmă la volan. (...) Noi ar trebui să evaluăm cam 200.000 de pacienţi pe an. Evaluăm cam 5.000 prin muncă voluntară în vreo 75 de laboratoare de somnologie. Jumătate din pacienţii care ar trebui să se trateze acceptă ideea de tratament, dar pe termen lung numai 10% din ei rămân cu aparatele CPAP. De ce? Pentru că în primul rând le plătesc din buzunar", a arătat medicul.
 

1 din 10 copii suferă de o afecţiune respiratorie în timpul somnului
Dr. Cristina Anghel, vicepreşedinte Asociaţiei pentru Tulburări de Somn la Copii şi Adolescenţi, a explicat că multe din tulburările de somn de la adulţi se regăsesc şi la copii, iar conform studiilor unul din 10 copii din România riscă să dezvolte o tulburare respiratorie în timpul somnului.
„Prevalenţa tulburărilor respiratorii de somn la copiii cu obezitate poate să atingă cifre de până la 59%. Cu cât copiii dorm mai puţin, cu atât creşte prevalenţa obezităţii", a susţinut dr. Anghel.
Ziua Mondială a Somnului din 2018 a avut motto-ul „Păstrează-şi ritmul şi bucură-te de viaţă!”, menit să sublinieze importanţa ritmurilor circadiene pentru un somn sănătos şi să omagieze cei trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2017.