În circa 8 minute, o dronă medicală a străbătut distanţa dintre cele două clădiri principale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Aparatul de zbor a decolat de pe heliportul unităţii spitaliceşti din str. Gh. Doja şi a aterizat pe clădirea de pe str. Corneliu Coposu. Demonstraţia a avut loc în cadrul proiectului-pilot „Drone medicale”, unic în ţară.


Traseul dronei a fost aprobat în prealabil de către Aeronautica Civilă Română, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.

„Modelul de dronă folosit este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Drona are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h”, se arată în comunicat.

Fost pilot militar de F18 şi drone militare, cu experienţă inclusiv în teatrele de operaţiuni din Afganistan, Rory Houston, care este şi cofondatorul şi directorul general al companiei australiene Skyy Network, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect pilot, a vorbit despre provocările din timpul testărilor.

„Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deşi ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătăţit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuşi, drona a fost construită astfel încât să zboare în ciuda vântului puternic. Are o paraşută, precum şi zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgenţă, dacă consideră că nu mai poate să-şi continue zborul”, a explicat Rory Houston.

Proiectul, ai cărui beneficiari sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi municipiul, îşi doreşte să eficientizeze costurile în ceea ce priveşte serviciile medicale oferite, dar şi să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor.

Despre avantajele unui astfel de serviciu a vorbit managerul Gh. Carp: „Gândiţi-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare şi noaptea, apoi personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcţionare sunt mult reduse faţă de maşini, care trebuie să facă tot felul de tururi, în permanenţă”.

City-managerul Mihai Jurca a explicat ce urmează după această demonstraţie: „De acum încolo începem să analizăm datele şi să planificăm ceea ce va deveni o operaţiune de zi cu zi, respectiv operarea în condiţii normale (...). Vedem care sunt rezultatele testului, care sunt datele, ce costuri vom avea, pentru că în funcţie de tipul de aeronavă, frecvenţa zborurilor, vom putea calcula ce costuri presupune. Ne uităm şi spre finanţări europene, pentru că, cel mai probabil, am putea să accesăm astfel de finanţări pentru aeronava în sine şi pentru trainingul personalului, pe care noi oricum îl avem aici datorită heliportului.”

Drona folosită în cadrul acestor demonstraţii este doar una de testare, iar în funcţie de necesităţile proiectului se va alege modelul cel mai potrivit ca viteză, capacitate de transport, plus alte detalii tehnice.

„Această dronă are nevoie de doi piloţi, aceasta este reglementarea pe care Autoritatea Aeronautică a acceptat-o şi a avizat-o, dar există un soft de management al spaţiului aerian de joasă înălţime la care lucrează compania Skyy Network, şi în momentul în care acela va fi avizat şi operaţional, asta înseamnă câţiva ani, vom putea avea operaţiuni doar din laptop, dronele vor zbura autonom, însă asta necesită timp şi multe scenarii pe care trebuie să le testăm”, a mai precizat Jurca.

Dacă se va concretiza, soluţia dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea. Cele patru spitale orăşeneşti din Bihor – din Marghita, Aleşd, Salonta şi Beiuş -  vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în amplasamenele proprii, iar acest lucru va însemna eficientizarea actului medical şi economii, se mai subliniază în comunicat.




Farmacist