Cel mai modern laborator robotizat de analize medicale din România a fost inaugurat, recent, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, în prezenţa managerului Gheorghe Carp, a Ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila şi a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, Cseke Attila.
Laboratorul integrat de analize a fost realizat deasupra Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean, la etajul I, fiind un proiect unic în sistemul public de sănătate din ţară, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea. Dotarea s-a realizat în cadrul proiectului pe fonduri europene ROHU-357 „Cooperarea pentru standarde înalte de asistenţă medicală în prevenirea, identificarea timpurie şi tratamentul eficient al bolilor în Euroregiunea Bihor-Hajdú Bihar”.
Prin acest proiect s-a realizat o linie automatizată pentru laboratorul Spitalului Judeţean, cu un sistem de transport rapid al probelor între secţii şi laborator, implementându-se soluţii informatice care să permită furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor.
Un avantaj important va fi scăderea timpului necesar efectuării analizelor medicale, degrevarea resursei umane de activităţi recurente, scăderea procentului de erori umane, dar şi reducerea costurilor cu până la 30%, se arată în comunicat.
Noul laborator va deservi Spitalul Clinic Judeţean, iar la solicitare, şi celelalte unităţi medicale de stat din Oradea.
În deschiderea evenimentului, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Gheorghe Carp, a subliniat că şi Ministerul Sănătăţii, şi cel al Dezvoltării, au ajutat dezvoltarea unităţii sanitare, în ultimii ani.
Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a vorbit despre necesitatea ca mai multe spitale din ţară să fie dotate cu aparatură modernă şi a felicitat conducerea unităţii spitaliceşti din Oradea pentru investiţiile masive în infrastructura medicală.
„E bine să aducem toate laboratoarele din principalele oraşe ale ţării şi din cele mai mici, dacă se poate, la standarde de calitate care să permită diagnosticul pacienţilor, şi cred că dezvoltarea zonei de microbiologie va fi esenţială în perioada următoare, nu numai pentru diagnosticul bolilor infecţioase, ci şi pentru ţinerea sub control”, a spus ministrul Sănătăţii.
Ministrul Cseke Attila a vorbit despre descentralizarea sistemului sanitar, un proces care a permis spitalului din Oradea să se dezvolte şi să devină performant. Acesta a menţionat şi importanţa programului Interreg RO-HU care a adus plusvaloare infrastructurii medicale orădene.
La eveniment au luat parte şi prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, viceprimarul Oradiei, Arina Moş şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi manageri de spitale din alte judeţe ale ţării.
Cei prezenţi au vizitat şi şantierul în curs de finalizare a proiectului „Extindere corp A1 din Staţionar I cu un corp de clădire P şi amenajare spaţiu angio CT”, din cadrul Spitalului Judeţean de pe str. Gh. Doja. Lucrările la clădire s-au făcut din fondurile proprii ale spitalului.
Sursă foto: Facebook Florin Birta