O manifestare medicală internaţională în domeniul neuroprotecţiei şi neuroregenerării, International Conference on Neuroprotective Agents, a fost organizată în premieră în România, la Cluj-Napoca.


International Conference on Neuroprotective Agents (ICNA) a fost organizată în perioada 11-14 septembrie, cu participarea unor prestigioase instituţii internaţionale de cercetare ştiinţifică, informează Agerpres, preluând un comunicat.

Manifestarea a fost organizată de prof. dr. Dafin Mureşanu la Cluj-Napoca, cu susţinerea Institutului RoNeuro, Centrul de Cercetare şi Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca, cu scopul de a împărtăşi expertiza lor privind evoluţiile din domeniul neuroştiinţelor şi pentru a avansa perspective ştiinţifice noi în domeniul neuroprotecţiei şi neuroregenerării.

Structurat de-a lungul a trei zile şi şapte sesiuni, evenimentul a inclus şi o sesiune de postere, unde tineri cercetători în domeniul medical au afişat lucrări originale. Personalităţi precum dr. William Slikker, Russell J. Andrews, dr. Tucker A. Patterson şi profesor Dafin Mureşanu au coordonat această conferinţă multidisciplinară.

Dr. William Slikker Jr. a ocupat funcţia de director al Centrului Naţional pentru Cercetare in Toxicologie a FDA (US Food and Drug Administration - Agenţia pentru Alimente şi Medicamente) până în luna martie a acestui an şi este profesor adjunct în cadrul departamentelor de Pediatrie, respectiv Farmacologie şi Toxicologie ale Universităţii Arkansas pentru Ştiinţe Medicale, precum şi co-fondator şi fost preşedinte al Societăţii MidSouth pentru Biologie Computaţională şi Bioinformatică, fost preşedinte al Academiei Ştiinţelor Toxicologice şi al Societăţii de Toxicologie, se arată în comunicat.

Dr. Tucker A. Patterson este director Interimar la Centrul Naţional pentru Cercetare în Toxicologie al FDA (US Food and Drug Administration), şi a fost director adjunct al Oficiului de Cercetare, director asociat şi manager de program pe Ştiinţele Sănătăţii în Regulatory Compliance & Risk Management la NCTR (National Center for Toxicological Research - Centrul Naţional pentru Cercetare Toxicologică).

„Manifestarea ştiinţifică International Conference on Neuroprotective Agents s-a derulat în premieră în România, la Cluj Napoca şi a reunit mari personalităţi mondiale din domeniul neuroştiinţelor, a căror preocupare comună a fost reprezentată de schimbarea de paradigmă a conceptului de neuroprotecţie într-un context global extrem de complicat dacă luăm în considerare influenţa crescândă a factorilor de risc ai afecţiunilor neurologice. Situaţia este cu mult mai complexă din perspectiva modificărilor geopolitice, a celor climatice, dar mai ales a crizelor socio-economice generate, pe de o parte, de pandemia COVID-19, iar pe de altă parte, de conflictul armat de lungă durată din estul Europei”, a declarat prof.dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).
 
Medic