O premieră mondială în chirurgie aduce o rază de speranţă pentru persoanele care şi-au pierdut funcţia vizuală la nivelul unuia dintre ochi: medicii americani au anunţat că au efectuat primul transplant complet de ochi unui pacient, deşi acesta nu şi-a recăpătat vederea.


La cinci luni după operaţie, ochiul pacientului continuă să prezinte semne ale unei sănătăţii foarte bune, inclusiv un flux sangvin care ajunge până la retină, informează AFP şi Agerpres.

„Am făcut un pas considerabil înainte şi am deschis calea spre următorul capitol în restabilirea vederii”, a declarat într-un comunicat medicul Eduardo Rodriguez, care a condus operaţia.

Intervenţia a durat circa 21 de ore şi a fost realizată la sfârşitul lunii mai de o echipă de la spitalul universitar newyorkez NYU Langone Health.

Pe lângă ochiul stâng şi orbita sa, chirurgii americani au transplantat şi nasul, buzele şi alte ţesuturi de la nivelul feţei, prelevate de la un donator.

Pacientul beneficiar, Aaron James, a suferit un accident la locul de muncă în 2021, când chipul său a atins accidental o linie electrică. Întrucât el trebuia să ia oricum medicamente imunosupresoare pentru a evita respingerea grefelor realizate la nivelul feţei, Aaron James a fost un candidat ideal pentru ca medicii să încerce şi un transplant de ochi.

Potrivit lui chirurgului Kia Washington, care lucrează de zece ani în acest domeniu, la Universitatea Colorado, este probabil exclus, în acest stadiu, ca Aaron James să îşi recapete vederea. Pacientul a ştiut de la început că operaţia nu va avea decât un beneficiu estetic, potrivit comunicatului publicat de universitatea NYU Langone Health.

Principala dificultate a unui transplant de ochi este legată de restabilirea transmiterii de informaţii către creier prin intermediul nervului optic. Acesta este secţionat la pacient, ca şi la donator, pentru a realiza transplantul.

În trecut, transplanturi de ochi întregi au fost deja realizate pe mici animale, iar vederea a fost restaurată cel puţin parţial în unele dintre cazuri, a precizat Kia Washington.

Însă o astfel de reuşită la oameni va necesita combinarea mai multor metode diferite, consideră specialista americană: terapia genică, utilizarea celulelor stem şi pregătirea creierului beneficiarului prin stimulări electrice.

Medic