Asociaţia Dăruieşte Viaţă a organizat, alături de colectivul departamentului de neurochirurgie din SCUC „Marie S. Curie” şi Societatea Română de Neurochirurgie, primul Simpozion Internaţional de Neurochirurgie Pediatrică, cu focus pe neuro-oncologie pediatrică.


Evenimentul a adus în România unele dintre cele mai importante nume din neurochirurgia mondială, se arată într-un comunicat.

La simpozion au participat peste 100 de cadre medicale din întreaga ţară, medici primari, specialişti, rezidenţi cu diferite specializări şi studenţi. Programul ştiinţific al simpozionului a fost dezvoltat de prof. Martin Schuhmann (Spitalul Universitar din Tubingen, Germania) în colaborare cu echipa de neurochirurgi de la SCUC „Marie S. Curie” condusă de dr. Sorin Târnoveanu şi cu Societatea Română de Neurochirurgie (prezidată de prof. dr. Ioan Ştefan Florian). S-a organizat şi o vizită în noul Spital construit de Dăruieşte Viaţă la Marie Curie.

„Ne-am bucurat să fim gazdele acestui eveniment extraordinar pentru neurochirurgia din România, în special pentru ramura neuro-oncologică. A fost o onoare să ascultăm prezentările invitaţilor noştri de seamă, să discutăm cazuri punctuale şi să le putem face un tur în noua clădire construită la Marie Curie de societatea civilă”, a spus dr. Sorin Târnoveanu, şef  dep. Neurochirurgie Pediatrică, SCUC „Marie S. Curie”.

„A fost o imensă plăcere să vizitez şi să particip alături de stimaţii mei colegi europeni neurochirurgi pediatri din Anglia, Franţa, Italia, Norvegia şi Germania la acest simpozion inaugural, extrem de bine organizat, pentru a sărbători proiectul şi pentru a ne exprima întregul nostru sprijin paneuropean viitor pentru neuro-oncologia pediatrică din Bucureşti şi România”, a adăugat prof. dr. Martin U. Schuhmann din Tubingen, Germania, preşedintele grupului de neurochirurgie din cadrul Brain Tumor Group SIOPE.

Tema simpozionului a fost „Rolul neurochirurgiei în tratamentul diverselor tipuri de tumori cerebrale la copii”, iar printre invitaţii care au ţinut prezentări s-au numărat prof. Dominic Thompson - Spitalul Great Ormond Street din Londra (preşedintele Societăţii Europene de Neurochirurgie Pediatrică şi lider mondial în patologia spinală pediatrică); dr. Alexandru Szathmari - Centrul Spitalicesc Universitar din Lyon (liderul Comitetului de membri din cadrul ESPN); dr. Radek Frič - Spitalul Universitar din Oslo (preşedintele secţiunii dedicate neurochirurgiei pediatrice din cadrul Asociaţiei Europene a Societăţilor de Neurochirurgie); prof. Luca Massimi - Spitalul A. Gemelli din Roma (cel mai prestigious spital de profil din Europa); prof. Martina Messing-Junger - Spitalul Asklepios din Germania; prof. Ulrich Thomale - Spitalul Charité din Berlin.

„În proiectul #NoiFacemUnSpital (...) am vorbit încă de la început despre multidisciplinaritate, despre tratament concentrat pe pacient şi pe nevoile lui şi despre importanţa colaborării între cadrele medicale pentru a creşte calitatea actului medical. Simpozionul este o confirmare a acestui deziderat şi, sperăm noi, o sursă de inspiraţie pentru participanţi. În noul Spital vor găsi mereu sprijin pentru a se dezvolta”, a spus Carmen Uscatu, fondatoare Dăruieşte Viaţă.

„Consider că astfel de oportunităţi de învăţare şi colaborare sunt esenţiale pentru neurochirurgii din România şi mai ales pentru cei aflaţi la început de drum sau pentru studenţii care se gândesc să meargă către această specializare. Sper ca Simpozionul să devină o tradiţie pentru echipa de la SCUC Marie S. Curie din Bucureşti”, a punctat prof. dr. Ioan Ştefan Florian, preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie

Credit foto: Ştefan Banu

 




Pediatru