Pacienţii infectaţi cu tuberculoză vor putea fi trataţi şi în sistem ambulatoriu, în cadrul unui proiect pilot pe care îl va derula Ministerul Sănătăţii, a anunţat, marţi, instituţia într-un comunicat de presă.

Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat în dezbatere publică, pe pagina de web www.ms.ro, secţiunea Transparenţă Decizională un proiect de Ordin de ministru pentru aprobarea metodologiei de implementare a derulării proiectului pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienţilor cu tuberculoză din România. Prin acest document este aprobată metodologia de implementare a derulării proiectului pilot.

Proiectul pilot va fi derulat în Bucureşti, în perioada ianuarie – decembrie 2020 şi face parte dintr-un proiect mai amplu „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanţat de Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei (TB) şi Malariei pe care MS îl derulează timp de trei ani, în perioada 2018-2021.

În cadrul proiectului, este prevăzut ca pacienţii cu tuberculoză să fie trataţi în dispensarele TB aparţinând Institutului de Pneumoftiziologie „Marus Nasta”, din sectoarele 4, 5 şi 6, cu obiectivul de a evita spitalizările în situaţia în care acestea nu sunt absolut necesare.

De altfel, obiectivele operaţionale ale proiectului pilot sunt reprezentate de tratarea exclusiv în ambulatoriu a minimum 200 de pacienţi cu TB BK negativă din Bucureşti, a 65% din totalul pacienţilor cu TB sensibilă, cu microscopie negativă şi cu rezidenţa în Bucureşti, dar şi asigurarea unei rate de aderenţă de 90% în lotul de pacienţi cu TB BK negativă trataţi exclusiv în ambulatoriu.

Rata de succes aşteptată la tratament este de 85% (pacienţi cu succes terapeutic – vindecaţi şi tratament complet, conform definiţiei) şi a unei rate de abandon şi pierduţi mai mică decât media pe ţară, de 4%.

Implementarea acestui proiect pilot nu are ca obiective doar tratarea pacienţilor cu spută BK negativă în ambulator, pacienţi care nu sunt contagioşi, dar şi diagnosticarea rapidă a suspecţilor, toate acestea fiind făcute, astfel încât persoanele sănătoase să nu fie supuse riscului de a contacta boală.

„Tuberculoza continuă să rămână o problemă majoră de sănătate publică în România. Deşi rata de notificare a cazurilor a scăzut constant din anul 2002, România rămâne ţara cu cea mai ridicată rată anuală de notificare din UE. În sistemul medical românesc, managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secţii de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, iniţierea tratamentului, precum şi, după caz, monitorizarea reacţiilor adverse şi evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice. Alături de OMS, care este partenerul nostrum, urmărim să inversăm acest concept şi să începem tratarea pacienţilor şi în dispensare, aşa cum recomandă politicile OMS”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.