Experţi care au urmărit eficacitatea vaccinului Pfizer/Biontech au constatat că riscul de infectare cu COVID-19 creşte cu cât trece mai mult timp de la inocularea cu a doua doză de ser, relatează dpa. Studiul vine în sprijinul recomandării celei de-a treia doze de vaccin (booster) pentru a preveni infectarea cu COVID-19 odată ce imunitatea scade, a anunţat echipa de cercetători care a publicat rezultatele studiului în revista British Medical Journal (BMJ).


Experţi de la Research Institute of Leumit Health Services din Israel au descoperit o creştere treptată a riscului de infectare cu coronavirus după 90 de zile de la inocularea cu a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech.

Israelul a fost una dintre primele ţări care au demarat o amplă campanie de vaccinare anti-COVID-19, în decembrie 2020, însă se confruntă cu o reapariţie a infectărilor cu coronavirus şi, prin urmare, analizează aspectele care determină scăderea imunităţii în rândul celor vaccinaţi.

Experţii au examinat rapoartele de sănătate a 80.057 de adulţi (cu o vârstă medie de 44 de ani) care au făcut un test PCR între mijlocul lunii mai şi septembrie, cu cel puţin trei săptămâni după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Niciuna dintre aceste persoane nu fusese înregistrată ca având infectări anterioare cu COVID-19.

Din grupul de 80.057 de persoane, 7.973 (9,6%) au avut un rezultat pozitiv al testului.

Experţii le-au comparat apoi cu persoane de aceeaşi vârstă şi din acelaşi grup etnic care au fost testate negativ în decursul aceleiaşi săptămâni.

Studiul a constatat că rata rezultatelor pozitive a corespuns cu creşterea perioadei de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19.


Oncolog