Reprezentanţii Sanofi Romania precizează că, în ultima perioadă, compania se confruntă cu un număr extrem de mare de solicitări pentru vaccinul gripal VaxigripTetra®, comparativ cu necesarul pieţei locale, situaţia fiind similară în toate ţările afectate de COVID-19, la nivel mondial.


În contextul pandemic actual, Sanofi Romania face următoarele precizări:

  • Înţelegem şi suntem conştienţi de dificultăţile privind disponibilitatea vaccinului gripal în farmacii. Din păcate, în contextul COVID-19, ne confruntăm cu o cerere de vaccin gripal mult crescută şi atipică, la toate nivelurile, naţional, european şi global.
  • La nivel global, Sanofi Pasteur şi-a consolidat angajamentul de a proteja sănătatea publică şi a extins la maximum capacitatea sa de producţie, producând pentru sezonul 2020-2021 cu 20% mai multe doze de vaccin gripal în comparaţie cu sezonul precedent, o cifră record în toată istoria noastră. Am asigurat producţia continuă de vaccinuri antigripale în timpul carantinei COVID-19 pentru a ne respecta angajamentele şi pentru a îndeplini cât mai multe comenzi suplimentare, pe cât permit capacităţile noastre de producţie. Procesul de producţie, care durează 6 luni, a fost demarat imediat după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat tulpinile de virus ce trebuie incluse în vaccin.
  • Subliniem că România este o ţară prioritară pentru Sanofi, iar numărul de doze de vaccin gripal pe care îl distribuim în acest sezon este de 4 ori mai mare decât în sezonul precedent, răspunzând nevoilor estimate de către autorităţi pentru sistemul public (Programul Naţional de Vaccinare) şi comunicate de către distribuitori pentru piaţa privată (farmacii cu circuit deschis). Distribuţia vaccinului gripal se realizează în termenele agreate, conform calendarului de livrare stabilit pentru numărul de doze precomandate. Precizăm că distribuţia pe piaţă a vaccinului gripal se face exclusiv prin intermediul distribuitorilor cu care avem relaţii comerciale, în baza unor precomenzi transmise de aceştia pentru piaţa privată la începutul anului, respectiv a contractelor pentru sistemul public de sănătate, încheiate cu autorităţile de sănătate publică pentru sezonul gripal respectiv.
  • Procesul de distribuţie către piaţă a demarat chiar de la jumătatea lunii septembrie, Sanofi Pasteur fiind primul producător care a furnizat vaccinul gripal în piaţa privată.
  • Prin intermediul distribuitorilor, vom continua să livrăm cantităţile de doze de vaccin gripal în termenele agreate - atât în public (către Programul Naţional de Vaccinare), cât şi în farmacii, pe baza precomenzilor transmise la începutul anului.
  • Date fiind specificul şi durata procesului de producţie, precizăm că în acest moment suplimentarea numărului de doze de vaccin gripal nu este posibilă.
  • Categoriile de persoane considerate la risc pot beneficia gratuit de vaccinare antigripală prin intermediul Programului Naţional de Imunizare derulat de Ministerul Sănătăţii prin cabinetele medicilor de familie.