Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) îşi manifestă îngrijorarea cu privire la modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă 329/2018, adoptată de Parlament şi promulgată de Preşedintele României, şi cere Guvernului să renunţe la acest act legislativ „inoportun” ce ar duce la creşterea birocraţiei şi la îngreunarea accesului pacienţilor la servicii medicale.

Ordonanţa de Urgenţă ar anula prevederile Legii 185/2017, ce ar înseamna excluderea de la acreditarea prin intermediul ANMCS a cabinetelor de medicina de familie şi a altor categorii de unităţi medicale.

„Conform actualelor prevederi ale legii 185/2017, acreditarea reprezintă un întreg proces care constă în înregistrarea unităţii medicale, implementarea sistemului de management al calităţii promovat de ANMCS şi evaluare periodică. Prin exceptarea de la acreditare, unităţile medicale prevăzute în Legea 329/2018 sunt scutite de la tot acest proces deoarece acreditarea nu este posibilă fără implementarea unui sistem de management al calităţii, o astfel de acţiune nefiind fezabilă la nivelul cabinetelor medicale individuale unde există de cele mai multe ori în schema de personal doar două persoane (medicul şi asistentul medical)”, se arată în comunicatul de presă.

Societatea Naţională de Medicina Familiei susţine că modificările propuse de ANMCS prin proiectul de ordonanţă reprezintă un mod mascat de a reintroduce obligativitatea acreditării ANMCS şi se doreşte, astfel, o suprapunere peste acreditările realizate în acest moment de alte instituţii ale statului, cu mari costuri pentru formarea sau angajarea de personal cu atribuţii de management calificat.

„Creşterea birocraţiei consecutivă modificărilor propuse prin acest act normativ va reduce semnificativ timpul efectiv acordat actului medical, rezultând scăderea satisfacţiei pacientului, şi va creşte timpul de aşteptare pentru accesul la servicii medicale.

Implementarea unui sistem de management al calităţii serviciilor de sănătate nu este o cerinţă internaţională şi nici europeană asa cum se precizează în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă, existând în acest sens un raspuns explicit al Comisiei Europene. Propunerea prin care se impune unităţilor medicale să implementeze un sistem de management al calităţii ,,pe baza unei metodologii stabilite de ANMCS” încalcă reglementările europene în domeniu care recunosc şi alte sistemele de management al calitatii aşa cum sunt şi cele de tip ISO sau RENAR, sisteme de management aplicate deja în multe unităţi sanitare.”

Dr. Dina Mergeani, preşedintele SNMF, afirmă că proiectul de ordonanţă încearcă să schimbe definiţia din limba română a noţiunii de consens în luarea deciziilor din Colegiul Director al ANMCS, eliminând astfel rolul legal al reprezentanţilor asociaţiilor profesionale în Colegiul Director al ANMCS.

„Considerăm că propunerea legislativă este inoportună deoarece adoptarea ei va avea un puternic impact negativ asupra accesului pacienţilor la servicii medicale şi asupra funcţionării sistemului de sănătate şi solicităm în consecinţă Guvernului României respingerea acesteia”, a declarat dr. Mergeani.

 

Sursă: SNMF