De Ziua Internaţională de Conştientizare a Acromegaliei, Societatea Română de Endocrinologie lansează un apel, legat de necesitatea diagnosticării la timp a acestei boli rare, care poate fi letală.


„Acromegalia, o boală rară cronică, progresivă şi potenţial letală, cauzată aproape în exclusivitate de o tumoră cu origine în glanda hipofiză - o glandă situată la baza creierului - şi care produce cantităţi excesive de hormon de creştere, afectează în egală măsură femeile şi bărbaţii, incidenţa maximă fiind semnalată după vârsta de 40 ani. Conform datelor furnizate de CNAS, în România sunt diagnosticate 4-6 cazuri noi la 1 milion de locuitori pe an, similar cu datele raportate la nivel european: 3-5 cazuri noi pe million de locuitori pe an. Apariţia afecţiunii la vârsta copilăriei, sub forma gigantismului, este posibilă, dar cu incidenţă mai scăzută decât la adult”, a declarat prof. dr. Carmen Georgescu, preşedinta Societăţii Române de Endocrinologie, citată într-un comunicat. 

Stabilirea tardivă a diagnosticului creşte riscul de morbiditate şi mortalitate, în special prin boli cardiovasculare, de tipul hipertensiunii arteriale, cardiomiopatiei, insuficienţei cardiace congestive şi aritmiilor. Tergiversarea diagnosticului are drept consecinţă apariţia complicaţiilor bolii, unele redutabile, precum sindromul de apnee obstructivă în somn, diabetul zaharat, artropatiile degenerative, neoplaziile, în special cancerul de colon şi cancerul tiroidian, toate contribuind în mod concertat la scăderea calităţii vieţii.

Recunoaşterea severităţii bolii şi a impactului major al acesteia la nivel socio-economic face ca în România pacienţii să beneficieze de un protocol de diagnostic şi tratament elaborat de specialişti în domeniu. Există trepte terapeutice ce au la bază stadializarea clinică şi paraclinică a bolii, efectuată în centre universitare, în timp ce la monitorizarea terapiei participă endocrinologul din teritoriu.

Prin prisma complicaţiilor existente, pacienţii cu acromegalie necesită, pe lângă terapia specifică bolii, îngrijiri complexe în alte servicii medicale: cardiologie, gastroenterologie, reumatologie, oftalmologie, diabet, pneumologie, etc.

„Dacă ne referim numai la tratamentul medicamentos specific acromegaliei, fără să luăm în discuţie complicaţiile bolii, costul pe pacient cu acromegalie pe an de tratament este, în medie, de 12-40.000 euro/an. Cu cât diagnosticul este stabilit mai târziu, cu atât costul pe pacient pe an de tratament este mai mare”, a adăugat prof. dr Carmen Georgescu.

Adeseori, pacienţii cu acromegalie sunt diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii, la mai mult de 10 ani de la debut, motiv pentru care relativ frecvent sunt prezente deja complicaţii. Din acest motiv, suspiciunea clinică, pe fondul unei cunoaşteri cât mai bune a bolii, poate veni şi de la alţi specialişti sau de la medicul de familie, iar orientarea rapidă a pacientului către endocrinolog este crucială, se mai subliniază.

Anul acesta, Societatea Română de Endocrinologie desfăşoară, în contextul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Acromegaliei, un eveniment ştiinţific. Participarea la eveniment este gratuită. Evenimentul se adresează medicilor rezidenţi, specialişti şi primari în endocrinologie, precum şi medicilor din specialităţile implicate în managementul acromegaliei.






Ginecologia (1)