Cu ocazia Zilei mondiale de conştientizare a Carenţei de Fier, marcată în fiecare an la nivel mondial în data de 26 noiembrie, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) şi Grupul de lucru GastRo al Medicilor de Familie (GastRo SNMF), au continuat campania de informare Fier Alert!

 

Campania are ca obiectiv educarea pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII) privind la carenţa de fier şi soluţiile de tratament de care pot beneficia, se arată într-un comunicat.

O treime din populaţia lumii este afectată de carenţa de fier, care are un impact important asupra funcţionării întregului corp, inclusiv la nivel cognitiv. Deficitul de fier este frecvent asociat cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII), circa 36%-76% dintre pacienţii cu BII dezvoltând anemie feriprivă.

„În fiecare an derulăm campanii de informare cu privire la carenţa de fier, iar anul acesta avem un motiv în plus: să comunicăm pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale că pot avea mai uşor acces la tratamentul cu fier perfuzabil, în regim de internare de zi. Ne bucurăm că demersurile noastre către autorităţi au, începând din iulie 2023, un rezultat concret în beneficiul pacienţilor pe care îi reprezentăm”, a declarat Isabella Grosu, Preşedinte ASPIIR. 

Din data de 1 iulie 2023, fierul perfuzabil poate fi administrat pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale şi în regim de internare de zi, conform noului Contractului Cadru care reglementează condiţiile asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Acţiunile derulate de ASPIIR în această perioadă sunt evenimente online pentru pacienţi, emisiuni live la radio-uri cu audienţă crescută, distribuirea de materiale informative printate sau video pentru înţelegerea de către pacienţi si de către publicul larg a anemiei şi a carenţei de fier.

„Carenţa de fier poate afecta semnificativ calitatea vieţii unei persoane, de aceea este important să mergem la medic în cazul în care avem simptome precum oboseală, intoleranţă la frig, anxietate, pierderea părului, paloare etc. Bolile gastrointestinale reprezintă cea mai comună cauză de anemie feriprivă la bărbaţi adulţi şi la femei post-menopauză. În rândul pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale, anemia nu reprezintă doar o modificare patologică a unui parametru din sânge, ci este cea mai frecventă complicaţie extradigestivă”, a declarat dr. Ligia Moşneaga, medic primar Medicină de Familie, medic specialist Gastroenterologie. 

„Cel mai frecvent deficit de microelement din lume este deficitul de fier, iar dacă ne referim la pacienţii cu Boli Inflamatorii Intestinale, lucrurile devin şi mai complicate. La debutul unei Boli Inflamatorii Intestinale, la pacienţii pediatrici, până la 75% dintre ei au anemie. Chiar şi după un an de tratament, 45-50% rămân în continuare deficitari în zona de rezerve de fier”, a declarat dr. Iulia Ţincu, medic primar Gastroenterologie pediatrică.

 




Oncolog